prep4ias

36 Important Questions from Famous Museums in the World[2021]

In this article, we will look into 36 Important Questions from Famous Museums in the World. There are approximately 55,000 museums in the World. Each offering unique arts and culture, fascinating facts and dedicated collections of the past. It will be little overwhelming to know about all the museums in the world so here we will only see questions about famous museums in the world.

36 Important Questions from Famous Museums in the World[2021]

Important Questions from Famous Museums in the World

Also Read: 35 Famous Forts of India with Historical Importance

1. Which is the largest museum in the world ?

Ans. The Louvre Museum, located in Paris France

2. Which is the smallest museum in India ?

Ans. Stok Palace Museum, Leh

3. Which is the Oldest Museum in the World ?

Ans. The Capitoline Museums, Rome.

4. Which is the Oldest Museum in United States of America(USA) ?

Ans. The museum of the American Philosophical Society in Philadelphia(1743). More on Official Website.

5. Which is the Oldest Museum in United Kingdom ?

Ans. The Royal Armouries in the Tower of London

6. Who founded the Hermitage Museum in 1764 ?

Ans. Catherine the Great

7. Which is the Oldest Museum in India ?

Ans. Indian Museum, Kolkata

8. Which is the oldest Dutch Museum ?

Ans. Teylers Museum in Haarlem (The Netherlands)

9. Where is Brukenthal National Museum located ?

Ans. Transylvania, Romania

10. Who founded Museo del Prado in Madrid in 1785 ?

Ans. Charles III of Spain

11. Which is the largest museum of Canada ?

Ans. Royal Ontario Museum

12. Which Museum houses the Dead Sea Scrolls ?

Ans. The Shrine of the Book, Israel

13. Which Museum houses the Mona Lisa Painting ?

Ans. Louvre Museum, France

14. Which Museum houses the Last Supper ?

Ans. Brera Art Gallery, Italy

15. What Museum houses the statue of David ?

Ans. Accademia Gallery of Florence

16. Which Museum in USA houses the declaration of Independence ?

Ans. The National Archives Building

17. Which Museum houses the largest Anti-war painting Guernica ?

Ans. Museo Reina Sofía in Madrid, Spain

18. Which Museum showcases the artifacts and collections of Hapsburg Dynasty ?

Ans. The Kunsthistorisches Museum in Vienna, Austria

19. Where is the Museum of the Royal Tombs located ?

Ans. Sipan, Peru

20. Which Museum has the biggest collection of Ancient Greek Art work in the planet ?

Ans. National Archaeological Museum in Athens, Greece

21. Which is the largest Museum in Entire Southern Hemisphere ?

Ans. Melbourne Museum, Australia

22. Which Museum houses the largest collection of Islamic Art in the World ?

Ans. The Museum of Islamic Art in Cairo, Egypt

23. Which Museum houses the first ladies dresses ?

Ans. The Smithsonian Institution

24. Which Museum houses the piece of Albert Einstein Brain ?

Ans. The Mütter Museum

25. Who founded the Vatican City Museums ?

Ans. Pope Julius II

26. Who established America’s first public museum in 1786  ?

Ans. Charles Willson Peale

27. Which is the largest museums of Contemporary African Art in the world ?

Ans. The Zeitz Museum of Contemporary Art Africa

28. Which Museum in Senegal shows the black oversee culture and African societies across the Continent ?

Ans. The Museum of Black Civilizations

29. Which is the largest Museum of China ?

Ans. The National Museum of China

30. Which Museum once served as the as the palace of Rama I’s viceroy, Prince Wang Na ?

Ans. Bangkok National Museum, Thailand

31. Which is the only museum in USA that shows the documentation of the African American experience ?

Ans. Smithsonian Institution

32. Which Museum houses the neoclassicist painting of Benjamin West “The Death of General Wolfe” ?

Ans. National Gallery of Canada in Ottawa

33. Which Museum in Netherlands houses a rare collection of Golden Age paintings ?

Ans. Mauritshuis

34. Which is the largest and most visited Museum in Mexico ?

Ans. Museo Nacional de Antropología

35. Which Museum houses the only almost fully intact 17th century ship Vasa ?

Ans. The Vasa Museum in Stockholm, Sweden

36. Which is the first National Museum in the World ?

Ans. The British Museum in London

Leave a Comment