prep4ias

50 Important Questions on Sloths You Should Know About

In this article, I will take you through 50 Important Questions on Sloths You Should Know About. Sloths are often misunderstood as some species of Monkeys. But both are very different to each other. Sloth being famous for their slow movement spend most of their lives hanging upside down in the trees of the tropical rainforests of South America and Central America. From the moment they are born sloths are able to lift their entire body weight upwards with just one arm. They are considered to be most closely related to anteaters, together making up the xenarthran order Pilosa. We will see some important questions on Sloths on below section.

50 Important Questions on Sloths You Should Know About

50 Important Questions on Sloths You Should Know About

Also Read: 55 Incredible Facts on Kangaroo You Should Know About

1. What is a sloth ?

Ans. Sloths are a group of arboreal Neotropical xenarthran mammals, constituting the suborder Folivora.

2. Where do sloths live ?

Ans. Sloths live in the tropical forests of Central and South America countries like Venezuela, Ecuador, Peru, Colombia, Guyanas, Bolivia, and Brazil.

3. Why are sloths slow ?

Ans. Sloths have an extremely low metabolic rate, which means they move at a languid, sluggish pace through the trees. On average, sloths travel 41 yards per day – less than half the length of a football field. More on WWF official page.

4. What do sloths eat ?

Ans. Sloths munch on leaves, twigs and buds.

5. Are sloths dangerous ?

Ans. When left alone, sloths are not dangerous by any means, but when threatened, they can inflict pain.

6. How many sloths are left in the world ?

Ans. As per IUCN data, there are little over 1600 sloths left in the World.

7. Are sloths endangered ?

Ans. Two of the six species of sloths rate high on the list of endangered animals.

8. How long do sloths live ?

Ans. Sloths can live between 20 to 30 years in the wild.

9. Do sloths have tails ?

Ans. Yes, three-toed sloths do have short, stubby tails about 5 to 6 cm (2.0 to 2.4 in) long.

10. What is a group of sloths called ?

Ans. There is no real collective noun for a group of sloth’s as they are usually solitary animals.

11. Are sloths primates ?

Ans. No, they are mammals.

12. Are sloths marsupials ?

Ans. No, they are mammals.

13. Do sloths have ears ?

Ans. Yes, they have tiny ears. It is so tiny that it can easily overlooked. They are known to be half deaf as their hearing capability is not so well developed.

14. How do sloths protect themselves ?

Ans. Sloths typically rely on their camouflage to protect themselves from predators. However, when threatened, they can use their 3- to 4-inch-long claws and teeth to defend themselves.

15. How do sloths survive ?

Ans. They spend much of their lives in the canopy, snoozing and remaining hidden from predators. The animals live solitary lives and travel from tree to tree using canopy vines.

16. Can sloths breathe underwater ?

Ans. Yes, they can hold their breathe up to 40 mins under water. It is because of their capability to slow their heart rates to one-third its normal rate.

17. What color are sloths ?

Ans. Sloths have long, coarse fur that is light brown in color, but often appears green due to the blue-green algae that grow there.

18. How big were giant sloths ?

Ans. Megalonyx sloths grew to around 9.8 feet (3 meters) long and weighed up to 2,205 lbs. (1,000 kilograms).

19. How long can sloths hold their breath ?

Ans. They can hold their breathe for whopping 40 mins under water.

20. How long do sloths sleep ?

Ans. A sloth in captivity can sleep up to 15 hours a day but in wild it rarely sleeps for more than 10 hours.

21. Are sloths intelligent ?

Ans. Sloths might be the slowest but they are also one of the smartest animal.

22. How big are sloths ?

Ans. Sloths are not much bigger in size and usually max out at about 2.5 feet.

23. How big are sloths claws ?

Ans. Sloths claws can be as large as 3 to 4 inch long.

24. How do sloths survive in the amazon rainforest ?

Ans. Sloths have specialized tendons in their hands and feet that lock into place, allowing them to hang upside down for long periods of time without wasting any energy.

25. Are sloths herbivores ?

Ans. Yes, Sloths are herbivores (plant eaters), feeding on a low-energy diet of leaves, twigs and fruit.

26. Can a sloth swim ?

Ans. Yes, sloths are very good swimmers.

27. Do sloths have predators ?

Ans. Yes, Jaguars and eagles are common predators of sloths.

28. Are there sloths in Costa Rica ?

Ans. There are plenty of sloths in Costa Rica but it is difficult for an untrained eye to find. You need to take help from local tour guide.

29. How fast can a sloth move ?

Ans. Sloths are the slowest land animals. Their maximum speed is 0.27 km/h.

30. Are sloths nocturnal ?

Ans. Yes, sloths sleeps mostly during the daytime and wakes up at night to eat.

31. Are sloths poisonous ?

Ans. No, sloths are not poisonous.

32. How do sloths mate ?

Ans. There are not much information available about sloth mating but like most mammals, sloths are ´promiscuous’. The male will mate with as many females as he can find, and the females will mate with all the males who are able to approach her. The mating time is brief, ends in just few minutes. More on Sloth Conservation Official page.

33. Where are sloths found ?

Ans. Sloths are mostly found in the trees of the tropical rainforests of South America and Central America.

34. Are sloths aggressive ?

Ans. Generally, two-toed sloths are known to be quite aggressive and can do some serious damage with their claws in comparison to three-toed sloths which are generally more easygoing.

35. Do sloths have teeth ?

Ans. Sloths are hypsodonts, meaning that like rabbits and horses, their teeth grow continuously throughout their lives. The two-fingered sloths have four razor-sharp pseudo-canines, two on top and two on the bottom.

36. Do sloths attack humans ?

Ans. Sloths are not dangerous to humans if left alone in their natural environment. If they feel threatened, they can lash out with their long claws.

37. How much do sloths weigh ?

Ans. They weigh anywhere between 9 and 17 pounds (about the size of a small dog).

38. What animals eat sloths ?

Ans. Jaguars and eagles are common predators of sloths.

39. Where are sloths native to ?

Ans. Sloths are native to Central and South American countries. They are found all over the countries.

40. How much do sloths eat a day ?

Ans. Due to their low metabolic rate, they eat very little food to survive. It takes days for them to process what other animals can digest in a matter of hours.

41. Can sloths starve on a full Stomach ?

Ans. If they get too cold, the special microbes that live in their stomachs can die, and the sloth can no longer digest the leaves that it eats. In that situation, they can starve to death on a full stomach.

42. How long does it take a sloth to digest food ?

Ans. It takes sloths 30 days to digest a leaf. Sloths have the lowest metabolic rate of any mammal, which means that it takes them a long time to digest anything. They have an incredibly large and permanently full four-chambered stomach, which can account for up to 30% of their body mass.

43. Are there sloths in Australia ?

Ans. At this time there are no sloths in Australia.

44. How many toes does a sloth have ?

Ans. All sloths have three toes on their back feet. But two-toed sloths only have two toes on their front feet, whereas three-toed sloths have three.

45. How long have sloths been around ?

Ans. They’ve been on Earth for 64 million years.

46. How many species of sloths are there ?

Ans. There are six known species of sloths:-

  • Pygmy three-toed sloth (Bradypus pygmaeus)
  • Maned sloth (Bradypus torquatus)
  • Pale-throated sloth (Bradypus tridactylus)
  • Brown-throated sloth (Bradypus variegatus)
  • Linnaeus’s two-toed sloth (Choloepus didactylus)
  • Hoffman’s two-toed sloth (Choloepus hoffmanni)

47. How big were sloths in the ice age ?

Ans. The Giant Ice Age Sloth,Megalonyx jeffersonii, the famed “Giant Claw” discovered by Thomas Jefferson, stood almost ten feet tall.

48. How old is the oldest sloth ?

Ans. A male Linne’s two-toed sloth (Choloepus didactylus) named Jan – a resident at Krefeld Zoo in Germany since 30 April 1986 – is at least 51 years 325 days old as of 22 March 2022.

49. How many types of sloths are there ?

Ans. There are two different types of sloths – two-toed and three-toed.

50. How often do sloths defecate ?

Ans. Sloths are famous for their unusual and bizarre bathroom habits. Both two-fingered (Choloepus) and three-fingered (Bradypus) sloths will only defecate once a week, and for some strange reason, they will only do it on the ground. For a sloth, this is a big deal.

Leave a Comment