prep4ias

50 Important Questions on Melting Point of Different Substances

In this article, I will take you through 50 Important Questions on Melting Point of Different Substances. Melting point of a substance is a very important physical property which is used to identify the application and usage of that substance in multiple places. The melting point of a substance depends on pressure and is usually specified at a standard pressure such as 1 atmosphere(atm) or 100 kPa. More about Melting Point. Here we will see the melting point of few of the important substances that has multiple Industrial and other uses.

50 Important Questions on Melting Point of Different Substances

50 Important Questions on Melting Point of Different Substances

Also Read: 50 Important Questions about the US States and their Capitals

1. What is melting point ?

Ans. Melting point of a substance is the temperature at which it changes its state from solid to liquid.

2. What is the melting point of Aluminum ?

Ans. 660.3 °C

3. What is the melting point of Gold ?

Ans. 1,064 °C

4. What is the melting point of Diamond ?

Ans. 3600°C

5. What is the melting point of Copper ?

Ans. 1,085 °C

6. What is the melting point of Silver ?

Ans. 961.8 °C

7. What is the melting point of Steel ?

Ans. 1371-1540°C

8. What is the melting point of Benzoic Acid ?

Ans. 122.3 °C

9. What is the melting point of Lead ?

Ans. 327.5 °C

10. What is the melting point of Tungsten ?

Ans. 3,422 °C

11. What is the melting point of Indium ?

Ans. 156.6 °C

12. What is the melting point of Iron ?

Ans. 1,538 °C

13. What is the melting point of Titanium ?

Ans. 1,668 °C

14. What is the melting point of Brass ?

Ans. 930°C

15. What is the melting point of Tin ?

Ans. 231.9 °C

16. What is the melting point of Ethanol ?

Ans. -114.1 °C

17. What is the melting point of Hexane ?

Ans. 69 °C

18. What is the melting point of Acetanilide ?

Ans. 114.3 °C

19. What is the melting point of Acetone ?

Ans. -95 °C

20. What is the melting point of Platinum ?

Ans. 1,768 °C

21. What is the melting point of Bronze ?

Ans. 913 °C

22. What is the melting point of Carbon ?

Ans. 3,550 °C

23. What is the melting point of Gallium ?

Ans. 29.76 °C

24. What is the melting point of Silicon ?

Ans. 1,410 °C

25. What is the melting point of Bismuth ?

Ans. 271.4 °C

26. What is the melting point of Magnesium ?

Ans. 650 °C

27. What is the melting point of Nickel ?

Ans. 1,455 °C

28. What is the melting point of Salicylic Acid ?

Ans. 158.6 °C

29. What is the melting point of Ethanol ?

Ans. -114.1 °C

30. What is the melting point of Methanol ?

Ans. -97.6 °C

31. What is the melting point of Cyclohexane ?

Ans. 80.75 °C

32. What is the melting point of Zinc ?

Ans. 419.5 °C

33. What is the melting point of Graphite ?

Ans. Around 3600°C

34. What is the melting point of Toluene ?

Ans. -95 °C

35. What is the melting point of Chromium ?

Ans. 1,907 °C

36. What is the melting point of Sulphur ?

Ans. 112.8 °C

37. What is the melting point of Arsenic ?

Ans. 816.8 °C

38. What is the melting point of Iodine ?

Ans. 113.7 °C

39. What is the melting point of Palladium ?

Ans. 1,555 °C

40. What is the melting point of Cobalt ?

Ans. 1,495 °C

41. What is the melting point of Manganese ?

Ans. 1,246 °C

42. What is the melting point of Vanadium ?

Ans. 1,910 °C

43. What is the melting point of Rubidium ?

Ans. 39.48 °C

44. What is the melting point of Strontium ?

Ans. 777 °C

45. What is the melting point of Yttrium ?

Ans. 1,526 °C

46. What is the melting point of Niobium ?

Ans. 2,469 °C

47. What is the melting point of Molybdenum ?

Ans. 2,623 °C

48. What is the melting point of Ruthenium ?

Ans. 2,334 °C

49. What is the melting point of Scandium ?

Ans. 1,541 °C

50. What is the melting point of Beryllium ?

Ans. 1,287 °C

Leave a Comment