prep4ias

200+ Important Inventions Questions and Answers for All Exams

In this article, we will see 200+ Important Inventions Questions and Answers which are important for all exams. Since the start of the human civilizations there were lot of important inventions took place bringing us where we are today. A journey from developing wheel to rocket and satellite is so incredible and humongous that it is not possible to go through all of them. So here we will see some of the important inventions that took place over past many decades which can also be asked in almost all the major competitive exams.

200+ Important Inventions Questions and Answers for All Exams

200+ Important Inventions Questions and Answers for All Exams

Also Read: What is the best and quickest way to make Mars a habitable Planet ?

1. Who invented Computer ?

Ans. The first computer was invented by Charles Babbage.

2. Who invented Television ?

Ans. Philo Farnsworth is often credited with the invention of Television.

3. Who invented the Telephone ?

Ans. Alexander Graham Bell is credited with being the inventor of the telephone.

4. Who invented Zero ?

Ans. Zero and its operation are first defined by [Hindu astronomer and mathematician] Brahmagupta in 628.

5. Who invented Bulb ?

Ans. Thomas Edison is often credited with the invention of Bulb.

6. Who invented Radio ?

Ans. Guglielmo Marconi is widely accepted as the inventor of Radio.

7. Who invented Mobile Phone ?

Ans. The first mobile phone invented for practical use was by a Motorola employee called Martin Cooper.

8. Who invented the Steam Engine ?

Ans. Thomas Savery is considered the inventor of the first commercially used steam engine.

9. Who invented Aeroplane ?

Ans. Wilbur and Orville Wright are often credited for the invention of Aeroplane.

10. Who invented Google ?

Ans. Larry Page and Sergey Brin invented the popular Google Search Engine.

11. Who invented Telescope ?

Ans. Galileo Galilei is often credited as the inventor of Telescope.

12. When was the Camera invented ?

Ans. The first camera was invented by Frenchman Joseph Nicéphore Niépce.

13. Who invented the Internet ?

Ans. Computer scientists Vinton Cerf and Bob Kahn are credited with inventing the Internet communication protocols

14. Who invented Fountain Pen ? 

Ans. Petrache Poenaru is often credited as the inventor of Fountain Pen.

15. Who invented Microscope ?

Ans. Zacharias Janssen is known for inventing Microscope.

16. Who invented the Light Bulb ?

Ans. Thomas Edison invented the Light Bulb.

17. Who invented Electric bulb ? 

Ans. The first commercial electric bulb was first invented by Thomas Alva Edison in the year 1879.

18. Who invented TV ?

Ans. John Baird is often credited for the invention of TV in 1927.

19. Who invented the Car ?

Ans. Karl Benz is often credited with the invention of Car.

20. Who invented Bicycle ? 

Ans. Baron Karl von Drais in France is credited with inventing the Bicycle.

21. Who invented Email ?

Ans. Ray Tomlinson is universally credited as the creator of email.

22. Who invented Scanner ?

Ans. The computer scanner was invented by Russell Kirsch in the year 1957.

23. Who invented Stethoscope ?

Ans. Rene Theophile Hyacinthe Laënnec invented Stethoscope.

24. Who invented the Printing Press ? 

Ans. Goldsmith Johannes Gutenberg invented the movable-type printing press.

25. Who invented Thermometer ?

Ans. Santorio Santorio is often credited as the inventor of Thermometer.

26. Who invented the Atomic Bomb ? 

Ans. Robert Oppenheimer is known as the “father of the atomic bomb.”

27. Who invented Chess ?

Ans. Chess was invented by Grand Vizier Sissa Ben Dahir.

28. Who invented Facebook ?

Ans. Facebook was founded by Mark Zuckerberg.

29. Who invented Twitter ?

Ans. Twitter was created by Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone, and Evan Williams in March 2006.

30. Who invented the Clock ?

Ans. Christiaan Huygens, is often credited as the inventor of Clock.

31. Who invented the Wheel ?

Ans. Mesopotamian cultures are believed to have been the original inventors of wheels.

32. Who invented the Helicopter ?

Ans. Paul Cornu, a French bicycle maker, is credited with inventing the helicopter in 1907.

33. Who invented the Ballpoint Pen ?

Ans. Laszlo Biro invented the ballpoint.

34. Who invented the World Wide Web ? 

Ans. Sir Tim Berners-Lee invented the World Wide Web in 1989.

35. Who invented Train ?

Ans. The first train was built by Richard Trevithick in 1804.

36. Who invented Whatsapp ? 

Ans. WhatsApp was founded by Jan Koum and Brian Acton.

37. Who invented Cycle ?

Ans. Baron Karl von Drais in France is credited with inventing the Cycle.

38. Who invented Dynamite ?

Ans. Alfred Nobel is best known for his invention of dynamite.

39. Who invented Keyboard ?

Ans. Christopher Latham Sholes is known as the inventor of the first QWERTY keyboard.

40. Who invented Computer Mouse ?

Ans. The computer mouse was invented and developed by Douglas Engelbart.

41. Who invented Refrigerator ? 

Ans. William Cullen demonstrated the first artificial refrigerator system, in 1748.

42. Who invented Air Conditioning ? 

Ans. Willis Haviland Carrier designed the first modern air-conditioning system in 1902.

43. Who invented Bluetooth ? 

Ans. Swedish Telecomm Giant Ericsson invented Bluetooth technology.

44. Who invented C Language ?

Ans. Dennis Ritchie is the inventor of C Programming Language.

45. Who invented Gramophone ? 

Ans. Emile Berliner is credited as the inventor of Gramophone.

46. Who invented Cricket ?

Ans. It is being said that cricket may have been invented during Saxon or Norman times by children living in the Weald, an area of dense woodlands and clearings in south-east England.

47. Who invented Fan ?

Ans. The first electric fan was created by Dr. Schuyler Skaats Wheeler in 1886.

48. Who invented Instagram ?

Ans. Instagram is a photo and video sharing social networking service founded in 2010 by Kevin Systrom and Mike Krieger.

49. Who invented Pencil ?

Ans. The modern pencil was invented in 1795 by French Engineer Nicholas-Jacques Conte.

50. Who invented Telegraph ?

Ans. Samuel F.B. Morse invented the telegraph.

51. Who invented Calculator ?

Ans. Blaise Pascal is the inventor of calculator.

52. Who invented Football ?

Ans. Football is thought to date back as far as 2500 BC, when the Greeks, Egyptians, Chinese and Romans played games.

53. Who invented Basketball ?

Ans. Dr. James Naismith was a Canadian physical education instructor who invented the game of basketball in 1891.

54. Who invented Baseball ?

Ans. A Civil War hero named Abner Doubleday is often credited with developing the game in 1839.

55. Who invented Paper ?

Ans. Paper was first made in Lei-Yang, China by Ts'ai Lun, a Chinese court official.

56. Who invented Plastic ?

Ans. Alexander Parkes introduced the world's first-ever man-made plastic.

57. Who invented Java ?

Ans. Java was originally developed by James Gosling at Sun Microsystems.

58. Who invented C++ ?

Ans. Bjarne Stroustrup is known as the founder of C++ language.

59. Who invented Python ?

Ans. Python programming language is invented by Guido van Rossum.

60. Who invented PHP ?

Ans. PHP was created by Rasmus Lerdorf in 1994.

61. Who invented HTML ?

Ans. The first version of HTML was written by Tim Berners-Lee in 1993.

62. Who invented JavaScript ?

Ans. The first ever JavaScript was created by Brendan Eich at Netscape.

63. Who invented GO Programming Language ?

Ans. GO language designed at Google by Robert Griesemer, Rob Pike, and Ken Thompson.

64. Who invented Ruby ?

Ans. Ruby was invented by Yukihiro “Matz” Matsumoto in Japan.

65. When was the Typewriter invented ? 

Ans. The first practical typewriter was completed in September, 1867.

66. Who invented YouTube ?

Ans. YouTube was created on February 14th, 2005 in San Mateo, California by Chad Hurley, Steve Chen, and Jawed Karim.

67. Who invented iPhone ?

Ans. Steve jobs is the founder of iPhone.

68. Who invented Rocket ? 

Ans. Dr. Robert Hutchings Goddard is the inventor of modern Rockets.

69. Who invented the Battery ?

Ans. The Italian physicist Alessandro Volta is generally credited with having developed the first operable battery.

70. Who invented the Sewing Machine ?

Ans. Englishman Thomas Saint designed the first sewing machine.

71. Who invented Washing Machine ?

Ans. James King in 1851 created the first washing machine.

72. What year was the Camera invented ?

Ans. The first camera was invented in the year 1816.

73. When was Paper Invented ?

Ans. Officially, paper was invented in 105 A.D.

74. Who invented Current ?

Ans. Benjamin Franklin is given the credit for discovering electricity.

75. Who invented the Barometer ?

Ans. Evangelista Torricelli is best known for his invention of the barometer.

76. Who invented Altimeter ?

Ans. Paul Kollsman invented the altimeter in the United States in 1928.

77. Who invented the Compass ?

Ans. The compass was invented in China during the Han Dynasty.

78. Who invented the Mirror ?

Ans. The invention of the first modern mirror is credited to German chemist Justus von Liebig.

79. Who invented the Rubik's cube ?

Ans. Erno Rubik is the inventor of Rubik's cube.

80. Who invented Games Theory ?

Ans. Game theory was originally developed by the Hungarian-born American mathematician John von Neumann and his Princeton University colleague Oskar Morgenstern.

81. Who invented Wifi ?

Ans. John O Sullivan has been credited for the invention of Wifi.

82. Who invented the Anemometer ?

Ans. Leon Battista Alberti from Genoa, Italy, is credited with inventing in 1450 the pressure plate anemometer for measuring wind speed.

83. Who invented Braille script ?

Ans. Louis braille is known as the inventor of Braille Script.

84. Who invented Drone ?

Ans. Abraham Karem is regarded as the founding father of UAV(drone) technology.

85. Who invented Electron Microscope ?

Ans. Max Knoll and Ernst Ruska are known as the inventor of Electron Microscope.

86. Who invented Fiber Optics ? 

Ans. In 1952, UK based physicist Narinder Singh Kapany invented the first actual fiber optical cable.

87. Who invented Ink Pen ?

Ans. John Jacob Parker patented the first self-filling fountain pen in 1831.

88. Who invented Microprocessor ? 

Ans. Microprocessors were invented by Ted Hoff and his team at Intel.

89. Who invented the First car ?

Ans. The commonly accepted answer is Karl Benz, of Germany.

90. Who invented the Periodic Table ?

Ans. The periodic table was invented by Russian chemist Dmitri Mendeleev in 1869.

91. Who invented Transistor ?

Ans. William Shockley, John Bardeen, and Walter Brattain are credited for the invention of first Transistor.

92. Who invented Laser ?

Ans. LASER was invented by Theodore H Maiman.

93. Who invented Microwave Oven ? 

Ans. American engineer Percy Spencer is generally credited with inventing the modern microwave oven.

94. Who invented Hockey ?

Ans. Historical records show that a crude form of the game was played in Egypt 4,000 years ago and in Ethiopia around 1,000BC, whilst an ancient form of the game was also played in Iran in around 2,000BC.

95. Who invented Microphone ?

Ans. Alexander Graham Bell patented the first microphone in 1876.

96. Who invented Speaker ?

Ans. Alexander Graham Bell patented his first electric loudspeaker.

97. Who invented Lift ?

Ans. Elisha Graves Otis introduced the first safety passenger elevator at the Crystal Palace Convention in New York City.

98. Who invented Vacuum Tubes ?

Ans. John A. Fleming invented vacuum tube in 1904.

99. Who invented Microsoft ?

Ans. Microsoft was founded on April 4, 1975, by two friends Paul Allen and Bill Gates.

100. Who invented Punch Card ?

Ans. Punched Card was Invented by Joseph Marie Jacquard in 1801.

101. Who invented Radar ?

Ans. Heinrich Hertz invented the radar.

102. Who invented Railway Engine ?

Ans. George Stephenson is considered to be the inventor of the first steam locomotive engine for railways.

103. Who invented the Power Loom ?

Ans. The first power loom was developed by Edmund Cartwright in 1784.

104. When was Glass invented ? 

Ans. Glass as an independent object (mostly as beads) dates back to about 2500 bc. It originated perhaps in Mesopotamia and was brought later to Egypt.

105. When was Photography invented ?

Ans. Photography was invented in 1822 when the first photograph was taken by Joseph Nicéphore Niépce.

106. When was the Steam Engine invented ?

Ans. The first crude steam powered machine was built by Thomas Savery, of England, in 1698.

107. Who invented Cement ?

Ans. Joseph Aspdin is often credited as the inventor of cement.

108. Who invented Dynamo ?

Ans. The dynamo was invented by Michael Faraday.

109. Who invented Difference Engine ? 

Ans. The difference engine is a mechanical calculator first developed by Charles Babbage in 1822.

110. Who invented Electric Generator ?

Ans. The first electromagnetic generator, the Faraday disk, was invented in 1831 by British scientist Michael Faraday.

111. Who invented Gun ?

Ans. The first firearms were created in China after the Chinese invented black powder in the 9th century.

112. Who invented Insulin ?

Ans. Insulin was discovered by Sir Frederick G Banting (pictured), Charles H Best and JJR Macleod at the University of Toronto in 1921

113. Who invented Map ? 

Ans. Greek academic Anaximander is believed to have created the first world map in 6th century BC.

114. Who invented Photoshop ? 

Ans. Photoshop was created in 1988 by brothers Thomas and John Knoll.

115. Who invented Plastic surgery ? 

Ans. Sushruta is considered the "Father of Plastic Surgery."

116. Who invented Printing Machine ?

Ans. Goldsmith Johannes Gutenberg invented the movable-type printing press in 1440.

117. Who invented Satellite ?

Ans. Soviet Union launched the first Satellite in Earth's Orbit.

118. Who invented Scissors ?

Ans. Robert Hinchliffe, of Sheffield, England, should be rightfully acknowledged as the father of modern scissors.

119. Who invented Supercomputer ? 

Ans. Seymour Cray is credited as the inventor of Supercomputer.

120. Who invented the Alphabet ?

Ans. The original alphabet was developed by a Semitic people living in or near Egypt.

121. Who invented the first Thermometer ? 

Ans. Galileo is credited with developing the first thermometer in 1592.

122. Who invented the Flying shuttle ?

Ans. The invention of the flying shuttle, patented by John Kay.

123. Who invented the Guillotine ?

Ans. The guillotine was invented by Doctor Joseph Ignace Guillotine.

124. Who invented the Guitar ?

Ans. The first electric guitar was invented by George Beauchamp and Adolph Rickenbacker.

125. Who invented the Sitar ?

Ans. Sitar was invented in the 18th century by a fakir named Amir Khusru.

126. Who invented the Flute ?

Ans. Theobald Boehm is known as the inventor of modern flute.

127. Who invented the Jet Engine ?

Ans. Dr. Hans von Ohain and Sir Frank Whittle are both recognized as being the co-inventors of the jet engine.

128. Who invented the Video game console ?

Ans. Ralph Baer, a German immigrant and inventor, created the very first home video game console in the late '60s.

129. Who invented Virus in computer ?

Ans. Basit and Amjad Farooq Alvi were the first to write a computer virus for Windows PCs in 1986.

130. Who invented Volleyball ?

Ans. William George Morgan was the inventor of volleyball.

131. Who invented Apple ?

Ans. Apple was founded as Apple Computer Company on April 1, 1976, by Steve Jobs, Steve Wozniak and Ronald Wayne.

132. Who invented Badminton ?

Ans. The Duke of Beaufort is considered the father of badminton.

133. Who invented Ceiling Fan ?

Ans. Philip Diehl, a contemporary of Thomas Edison, is credited with being the inventor of the electrically powered ceiling fan in 1882.

134. Who invented Coca Cola ?

Ans. Coca-Cola was invented by Doctor John Pemberton, a pharmacist from Atlanta, Georgia in May 1886.

135. Who invented Cryptocurrency ? 

Ans. Satoshi Nakamoto is the pseudonym used by the creator or creators of Bitcoin.

136. Who invented integrated circuit ?

Ans. Kilby and Noyce are jointly credited with the invention of the integrated circuit.

137. Who invented Pen Drive ? 

Ans. Dov Moran is an Israeli entrepreneur, inventor and investor, best known as the inventor of the USB memory stick.

138. Who invented Pendulum clock ?

Ans. The pendulum clock was invented in 1656 by Dutch scientist Christiaan Huygens.

139. Who invented pH Scale ?

Ans. Søren Peter Lauritz Sørensen developed the pH scale.

140. Who invented Printer ?

Ans. The printing press is often said to have been created by Gutenberg in Mainz, Germany, around 1440 AD.

141. Who invented Pythagoras theorem ?

Ans. A Greek mathematician, Pythagoras, invented the Pythagorean Theorem.

142. Who invented QR code ? 

Ans. Denso engineer Hara Masahiro invented the QR code.

143. Who invented Robot ?

Ans. The first digitally operated and programmable robot was invented by George C. Devol in 1954.

144. Who invented Ship ?

Ans. According to documents ancient Egyptians built the first ship in the 4 century BCE.

145. Who invented Tabla ?

Ans. Tabla was invented in the first half of 18th century (in the period of Alauddin Khilji) by a percussionist named Amir Khusru, an Indo-Persian musician.

146. Who invented the Parachute ? 

Ans. The modern parachute was invented in the late 18th century by Louis-Sébastien Lenormand in France.

147. Who invented the Piano ?

Ans. The first true piano was invented almost entirely by one man - Bartolomeo Cristofori.

148. Who invented the Submarine ? 

Ans. Submarines were first built by Dutch inventor Cornelius van Drebel in the early 17th century.

149. Who invented the Toothbrush ? 

Ans. The toothbrush invented by William Addis in England.

150. Who invented Video Games ? 

Ans. William Higinbotham invented Video Games.

151. Who invented Tennis ?

Ans. Major Walter Wingfield created the first version of modern tennis in 1874.

152. Who invented CPU ?

Ans. The CPU was first invented and developed at Intel with the help of Ted Hoff and others in the early 1970s.

153. Who invented Crescograph ?

Ans. Crescograph was invented in the early 20th century by Sir Jagadish Chandra Bose.

154. Who invented Emojis ?

Ans. Shigetaka Kurita created the first emoji in 1999.

155. Who invented hydrogen bomb ?

Ans. Edward Teller, Stanislaw M. Ulam, and other American scientists developed the first hydrogen bomb.

156. Who invented Sphygmomanometer ? 

Ans. The first clinically applicable sphygmomanometer was invented in 1881 by Austrian physician Karl Samuel Ritter von Basch.

157. Who invented the Hot air balloon ?

Ans. French brothers, Joseph and Jacques Etienne Montgolfier invented the hot air balloon.

158. Who invented Transformer ?

Ans. Otto Blathy discovered the transformer.

159. Who invented Anesthesia ? 

Ans. William T. G. Morton is often credited for the inventor of Anesthesia.

160. Who invented ATM Machine ? 

Ans. John Shepherd-Barron is credited with developing the first automated teller machine (ATM).

161. Who invented Binoculars ?

Ans. Johan Freidrich Voigtlander is credited with the first invention of binoculars.

162. Who invented Electric Battery ?

Ans. The first electric battery was invented by the Italian physicist Alessandro Volta in 1800.

163. Who invented Headphones ?

Ans. Engineer Nathaniel Baldwin invented the first pair of audio headphones resembling modern day pairs at his kitchen table in 1910.

164. Who invented Globe ?

Ans. The earliest globe that survives today was made in 1492 by Martin Behaim.

165. Who invented Kabaddi ?

Ans. The game Kabaddi was invented in India in the ancient Tamil region.

166. Who invented Seismograph ?

Ans. John Milne was the English seismologist and geologist who invented the first modern seismograph.

167. Who invented Snapchat ?

Ans. Snapchat was created by Evan Spiegel, Bobby Murphy, and Reggie Brown.

168. Who invented Solar Panels ?

Ans. The first solar panel was invented by Charles Fritts in 1883.

169. Who invented the Phonograph ?

Ans. Thomas Edison invented the first Phonograph in 1877.

170. Who invented the Internal Combustion Engine ? 

Ans. It was German inventor Nikolaus Otto created the first internal combustion engine.

171. Who invented the Vacuum Cleaner ?

Ans. Hubert Cecil Booth invented the first electric Vacuum Cleaner.

172. Who invented the Table ?

Ans. The first tables were created by the Ancient Egyptians several thousand years ago.

173. Who invented the Railroad ?

Ans. George Stephenson is credited with the invention of the railroad.

174. Who invented Compact Disc ?

Ans. James Russell is credited as the inventor of Compact Disc.

175. Who invented CT Scan ?

Ans. Sir Godfrey Hounsfield invented the first CT scanner in 1967.

176. Who invented MRI ?

Ans. Raymond Damadian is credited as the inventor of Magnetic Resonance Imaging(MRI) machine.

177. Who invented Ultrasound ?

Ans. Dr. Ian Donald is credited as the inventor of Ultrasound.

178. Who invented Monitor ? 

Ans. The first computer monitor was invented by Karl Ferdinand Braun in 1897.

179. Who invented Pasteurization ?

Ans. Louis Pasteur is best known for inventing Pasteurization.

180. Who invented Pistol ?

Ans. Samuel Colt developed the first mass-produced, multi-shot, revolving firearms.

181. Who invented Safety razor ?

Ans. King Camp Gillette's is known as the inventor of Safety Razor.

182. Who invented the Umbrella ?

Ans. The basic umbrella was probably invented by the Chinese over 4,000 years ago.

183. Who invented the Windmill ?

Ans. One of them is the first windmills were probably invented by a Greek, Tesibius.

184. Who invented the Kaleidoscope ? 

Ans. The kaleidoscope was invented by the Scottish scientist David Brewster.

185. Who invented Wikipedia ?

Ans. Jimmy Wales and Larry Sanger launched Wikipedia in 2001.

186. Who invented Wireless communication ?

Ans. Sir Jagadish Chandra Bose is often credited for the invention of Wireless communication.

187. Who invented Ball ?

Ans. Nobody knows who invented the ball. It may have begun by people kicking or throwing rocks, coconuts, or other rounded objects in nature.

188. Who invented Chemotherapy ? 

Ans. Paul Ehrlich is known as the founder of chemotherapy.

189. Who invented Fax Machine ?

Ans. The first fax machine was invented by Alexander Bain in 1843.

190. Who invented Generator ?

Ans. The first electromagnetic Generator was invented by Michael Faraday in 1831.

191. Who invented Hard Disk ?

Ans. An IBM team led by Rey Johnson invented the computer hard disk.

192. Who invented Magnifying Glass ?

Ans. Roger Bacon is credited as the inventor of Magnifying Glass.

193. Who invented Lightning conductor ?

Ans. A lightning rod or lightning conductor invented by Benjamin Franklin in 1752.

194. Who invented Missile ?

Ans. The first missiles to be used operationally were a series of missiles developed by Nazi Germany in World War II.

195. Who invented Stainless steel ?

Ans. Harry Brearley invented the first true stainless steel in 1913.

196. Who invented the Pacemaker ?

Ans. Rune Elmqvist developed the first implantable pacemaker in 1958.

197. Who invented Vernier caliper ?

Ans. Vernier Calipers were invented by Pierre Vernier.

198. Who invented Xerox machine ?

Ans. Chester A. Carlson invented the xerographic process in New York City in 1938.

199. When was Morse code invented ? 

Ans. It was invented during 1830s.

200. Who invented Morse code ?

Ans. Morse code was invented by an American called Samuel Finley Breese Morse.

201. Who invented 3D Printing ?

Ans. Charles Hull is the inventor of stereolithography, the first commercial rapid prototyping technology commonly known as 3D printing. More on invent.org.

202. Who invented Celsius scale ?

Ans. Celsius scale is invented by Swedish astronomer Andres Celsius in 1742.

203. Who invented Dry Cell ?

Ans. Carl Gassner, a German scientist, invented the first dry cell.

204. Who invented Harmonium ? 

Ans. The earliest instrument of the harmonium group was the Physharmonica, invented in 1818 by Anton Haeckl in Vienna.

205. Who invented Homeopathy ?

Ans. It was founded by Samuel Hahnemann.

206. Who invented Machine Gun ?

Ans. The first true machine gun was invented in 1881 by Hiram Maxim.

207. Who invented Nylon ? 

Ans. The Nylon was invented by Wallace Carothers in 1935.

208. Who invented Perfume ? 

Ans. The ancient Greeks can take credit for the first liquid perfume.

209. Who invented Rubber ? 

Ans. Robert William Thomson invented the first Vulcanized rubber.

Leave a Comment