prep4ias

Top 300+ Cricket General Knowledge Questions and Answers

In this article, we will see top 300+ Cricket general Knowledge Questions and Answers. Many competitive exams ask multiple questions from Sports section in which Cricket is one of the important topic. So here we will go through all important Cricket general knowledge questions and answers. More on ICC Official website.

Top 300+ Cricket General Knowledge Questions and Answers

Cricket General Knowledge Questions and Answers

Also Read: 18 Most Famous Buddhist Monasteries in India

1. How many times India won the ODI World Cup ?

Ans. 2 times

2. Which are the only two countries won ODI World Cup 2 times ?

Ans. India & West Indies

3. Which Cricketer is known as Rawalpindi Express ?

Ans. Shoaib Akhtar

4. Which Cricketer is Known as Little Master ?

Ans. Sunil Manohar Gavaskar

5. Which Cricketer is known as “Multan ka Sultan” ?

Ans. Virender Sehwag

6. Which is the largest International Cricket Stadium in the World ?

Ans. Motera Stadium in India

7. Which is the smallest International Cricket Stadium in the World ?

Ans. Eden Park in New Zealand.

8. When was the First One Day International(ODI) match played ?

Ans. 5th Jan, 1971

9. When was the First Official Test match played ?

Ans. 1877

10. Which Country won the 2011 ODI World Cup ?

Ans. India

11. Which is the oldest Test Cricket playing country in the World ?

Ans. England

12. Which is the World’s Oldest Cricket Ground ?

Ans. The Lord’s Cricket Stadium, England

13. Which Country won the 2015 ODI World Cup ?

Ans. Australia

14. What should be the dimension of a Cricket Field ?

Ans. There is no fixed dimension for the field. It usually varies between 437 feet to 500 feet.

15. Which Cricketer hit the World’s Fastest 50 in ODI Cricket ?

Ans. AB de Viliers

16. Which Cricketer hit the World’s Fastest 100 in ODI Cricket ?

Ans. AB de Viliers

17. Who is the highest wicket taker of ODI Cricket ?

Ans. Muttiah Muralitharan

18. Which Country won the 2007 ODI World Cup ?

Ans. Australia

19. Who is the highest wicket taker of Test Cricket ?

Ans. Muttiah Muralitharan

20. Who is the highest wicket taker in T20 Cricket ?

Ans. Lasith Malinga

21. Which Country won the most number of World Cup Titles ?

Ans. Australia

22. Who is the current CEO of ICC ?

Ans. Manu Shawhney

23. Which Player won the Man of the Tournament in ICC World T20 ?

Ans. Virat Kohli

24. Which country won the most number of ICC T20 World Cup ?

Ans. West Indies

25. Which Cricketer made the most number of ODI Runs in 50 over ?

Ans. Sachin Tendulkar

26. Which Cricketer hit the highest Test Score ?

Ans. Brian Lara

27. Which Cricketer has the highest runs in Test Cricket ?

Ans. Sachin Tendulkar

28. Which Country won the 1983 ODI World Cup ?

Ans. India

29. What was the official name of the First World Cup ?

Ans. Prudential World Cup

30. Which Cricketer has maximum number of Sixes in ODI ?

Ans. Shahid Afridi

31. Which country won the First World Cup in 1975 ?

Ans. West Indies

32. What is the England highest test score against India ?

Ans. 759/7d

33. Who made the highest First Wicket Partnership in an ODI match ?

Ans. JD Campbell and SD Hope(West Indies)

34. Who made the highest First Wicket Partnership in a Test match ?

Ans. Graeme Smith and Neil Mckenzie(South Africa)

35. Which Country won the 1983 ODI World Cup ?

Ans. India

36. Which is the First Indian Player to cross 10,000 ODI runs ?

Ans. Sachin Tendulkar

37. Which is the First Player to cross 500 Test Wickets ?

Ans. Courtney Walsh

38. Who is the First Cricketer to Score a Double Century in an ODI ?

Ans. Sachin Tendulkar

39. Who is the First Cricketer to Score a Double Century in a Test Match ?

Ans. Don Bradman

40. Which National Cricket Team is also known as “The Proteas” ?

Ans. South Africa

41. Which Country has played the maximum number of ODI matches ?

Ans. India

42. Which Country has played the maximum number of Test matches ?

Ans. Australia

43. Who was the First Captain of Australian Cricket Team ?

Ans. Dave Gregory

44. Who was the First Captain of England Cricket Team ?

Ans. James Lillywhite

45. Which Country won the 1996 ODI World Cup ?

Ans. Sri Lanka

46. Which Cricketer has the highest Individual score in Test Cricket ?

Ans. Brian Lara

47. Which Cricketer has the highest Individual score in ODI Cricket ?

Ans. RG Sharma

48. When was the First Day-Night match played ?

Ans. 1992

49. Which Cricketer has the most number of catches in ODI cricket ?

Ans. Mahela Jayawardene

50. Who is the First Cricketer to take a hat-trick in World Cup ?

Ans. Chetan Sharma

51. Which is the First Cricket Club in India ?

Ans. Oriental Cricket Club

52. Which is the First Cricket Club in Australia ?

Ans. Melbourne Cricket Club

53. Which is the First Cricket Club in England ?

Ans. Marylebone Cricket Club

54. Which is the First Indian Cricketer to score a triple century in Tests ?

Ans. Virendra Sehwag

55. Which Cricketer scored First Triple Century in a Test match ?

Ans. Andy Sandham

56. Who is the First-Ever woman appointed as a referee ?

Ans. GS Lakshmi

57. Which Award is called “Oscar of Cricket” ?

Ans. ICC Award

58. Which Magazine is called the “Bible of Cricket” ?

Ans. Wisden

59. Which player has the highest stumping record in ODI matches ?

Ans. MS Dhoni

60. Who is the First Woman to score a double century in Test Cricket ?

Ans. Kirsty Flavell

Leave a Comment