Famous National Parks in India | 52 Best Questions and Answers for all Exams

In this article, I will take you through 52 Best Questions and Answers on National Parks in India. We will try to go through all the important questions and answers related to famous national parks in India.

national parks in india

National Parks in India

Also Read: 50 Best Questions on Rivers of India

1. When was Van Vihar National Park Established ?

Ans. In 1983

2. When was Tadoba National Park Established ?

Ans. In 1955

3. Where is South Button National Park Located ?

Ans. Andaman and Nicobar Islands

4. Where is Singalila National Park Located ?

Ans. West Bengal

5. Where is Phawngpui Blue Mountain National Park located ?

Ans. Mizoram

6. Where is Murlen National Park located ?

Ans. Mizoram

7. Where is Neora Valley National Park located ?

Ans. West Bengal

8. Where is Keoladeo National Park located ?

Ans. Rajasthan

9. When was Kudremukh National Park Established ?

Ans. In 1987

10. When was Kuno National Park Established ?

Ans. 2018

11. Where is Govind Pashu Vihar National Park located ?

Ans. Uttarakhand

12. Which river flows through Bandipur National Park ?

Ans. Kabini river and Moyar River

13. Where is Buxa Tiger Reserve located ?

Ans. West Bengal

14. Where is Guru Ghasidas National Park Located ?

Ans. Chattisgarh

15. Which river flows through Jim Corbett National Park ?

Ans. Ramganga

16. Where is Inderkilla National Park located ?

Ans. Himachal Pradesh

17. Which is the largest National Park in India ?

Ans. Hemis National Park

18. Which of the National Parks in India are currently in UNESCO World Heritage Site ?

Ans. Few of them are:-

  • Nanda Devi National Park
  • Manas National Park
  • Keoladeo National Park
  • Khangchendzonga National Park
  • Kaziranga National Park
  • Great Himalayan National Park
  • Sunderbans National Park
  • Valley of Flower National Park

19. Which is the only Floating National Park in the World ?

Ans. Keibul Lamjao National Park

20. Which National Park has the highest known Tiger Density in the World ?

Ans. Manas National Park

21. Which National Park is chosen for the Asiatic Lion Reinsertion Project ?

Ans. Kuno National Park

22. Which is the First National Park in India ?

Ans. Jim Corbett National Park

23. Where is Papikonda National Park located ?

Ans. Andhra Pradesh

24. Which National Park is situated on the bank of Yamuna River ?

Ans. Kalesar National Park

25. Which of the National Parks in India are famous for Tigers ?

Ans. Few of the Famous National Parks for Tigers are :-

  • Ranthambore National Park
  • Manas National Park
  • Namdapha National Park
  • Dudhwa National Park
  • Betla National Park
  • Bannerghatta National Park

26. Which is the only Tiger Reserve where Kashmir Stag is found ?

Ans. Dachigam National Park

27. Which of the National Park is attributed as Important Bird Area by BirdLife International ?

Ans. Mount Harriet National Park

28. Which is the smallest National Park in India ?

Ans. South Button National Park

29. Which National Park is located at the Highest Altitude in India ?

Ans. Hemis National Park

30. Where is Mahavir Harina Vanasthali National Park located ?

Ans. Telangana

31. Where is Marine National Park located ?

Ans. Gujarat

32. Through which national park kunthipuzha river flows ?

Ans. Silent Valley National Park

33. Where is Simbalbara National Park located ?

Ans. Himachal Pradesh

34. Which National Park in India is famous for Crocodiles ?

Ans. Bhitarkanika National Park

35. Where is Mandla Plant Fossils National Park located ?

Ans. Madhya Pradesh

36. Where is Kishtwar National Park located ?

Ans. Jammu and Kashmir

37. Where is Mollem National Park located ?

Ans. Goa

38. When was Mouling National Park established ?

Ans. 1986

39. When was Mudumalai National Park established ?

Ans. 1940

40. When was Nameri National Park established ?

Ans. 1978

41. Where is Orang National Park located ?

Ans. Assam

42. What is the IUCN Category of National Parks in India ?

Ans. It is IUCN II Category Protected Areas.

43. How many total National Parks are there in India ?

Ans. As of May 2020, 104 National Parks in India.

44. Which National Parks in India has most of the Snow Leopards ?

Ans. Hemis National Park

45. Which National Park Located at the Banks of Chenab River ?

Ans. Kishtwar National Park

46. How many National Parks were there in Indian before 1972 ?

Ans. 5

47. Which is the largest National Park in Central India ?

Ans. Kanha National Park

48. When was Panna National Park Established ?

Ans. In 1981

49. When was Satpura National Park Established ?

Ans. 1981

50. When was Bandhavgarh declared as National Park ?

Ans. 1968

51. In which National Park George Castle is located ?

Ans. Madhav National Park

52. Which National Highway Passes through Pench-Kanha Corridor ?

Ans. NH-7

 

 

 

Popular Recommendations:-

List of National Parks in India

Complete List of National Parks in India

25 Popular Questions on Global Refugee Crisis Problem

Static GK Questions

Leave a Reply