50 Best Questions on Rivers of India

In this Session, I will take you through 50 Best Questions on Rivers of India. These Questions given in 50 Best Questions on Rivers of India are the most important questions for all competitive exams. I have tried to cover all important questions related to Rivers of India . Now Let’s go through below 50 Best Questions on Rivers of India.

Rivers of India

Rivers of India

Also Read: Best Manufacturing Industries Q&A

1. What is the total Length of Ganga River ?

Ans. 2525 KM

2. Which are the Tributaries of Ganga River ?

Ans. Chambal, Betwa, Son, Damodar, Gomati, Ghaghra, Gandak, Kosi and Yamuna.

3. From where does Yamuna river Originates ?

Ans. Yamunotri Glacier and Champasar Glacier

4. What is the Origin Point of Brahmaputra River ?

Ans. Himalaya, Tibetan Plateau China

Also Read: Rivers of India

5. What is the Origin Point of Indus River ?

Ans. Tibetan Plateau, China

6. Which are the tributaries of River Indus ?

Ans. Beas, Sutlej, Ravi, Chenab and Jhelum.

7. From where does River Tapi or Tapti Originates ?

Ans. Multai, Satpura Ranges

8. From where does River Luni Originates ?

Ans. Pushkar Valley of the Aravalli Range

Also Read: 33 Best Questions on Tribal People in India

9. From where does River Godavari Originates ?

Ans. Brahmagiri Mountain Near Trimbakeshwar, Maharashtra

10. Through how many states River Godavari flows before getting drained into Bay of Bengal ?

Ans. 6

11. Which are the Tributaries of River Kaveri ?

Ans. Shimsha, Hemavati, Arkavati, Kabini, Amaravati and Lokapavani.

12. From where does River Narmada Originates ?

Ans. Narmada Kund, Amarkantak Plateau in Madhya Pradesh

Also Read: 45 Most Popular Poets and Authors Q&A

13. What is the total Length of River Narmada ?

Ans. 1312 KM

14. Where does River Narmada terminates ?

Ans. Gulf of Khambhat, Arabian Sea

15. Which are the tributaries of River Krishna ?

Ans. Bhima, Dindi, Musi, Venna, Koyna, Panchganga, Dudhganga and Ghataprabha.

16. Which is the Originating Point of Mahanadi River ?

Ans. Sihawa Mountain, Dandakaranya in Chattisgarh State

17. Where does River Kaveri Terminates ?

Ans. Bay of Bengal at Poompuhar in Tamil Nadu

18. Where does River Krishna drains ?

Ans. Bay of Bengal at Hamsaladeevi in Andhra Pradesh

19. What is the total length of Mahanadi River ?

Ans. 858 KM

20. What is the total length of Yamuna River ?

Ans. 1376 KM

Also Read: Super Cyclone Amphan | What is Super Cyclone | Second Biggest Cyclone After 1999

21. Which are the tributaries of Brahmaputra River ?

Ans. Dihang River or Siang River, Teesta and Manas

22. Through which of the states in India Brahmaputra River flows ?

Ans. Assam and Arunachal Pradesh

23. What is the total length of Brahmaputra River ?

Ans. 2900 KM

24. Through which of the states Indus River flows in India ?

Ans. Jammu & Kashmir and Punjab

25. From where does River Luni Originates ?

Ans. Pushkar Valley of the Aravalli Range

26. Where does River Luni Terminates ?

Ans. Rann of Kutch in Gujarat

27. Which are the tributaries of Narmada River ?

Ans. Burhner, Banjar, Shakkar, Tawa, Hiran River, Tendoni, Kolar River, Orsang, Uri River.

28. Which are the tributaries of Tapi or Tapti River ?

Ans. Girna River, Gomai River, Mausam River, Panzara River, Purna River, Shiva River, Arunavati.

29. Where does Krishna River terminates ?

Ans. Bay of Bengal at Hamsaladeevi in Andhra Pradesh

30. Which are the tributaries of Krishna River ?

Ans. Bhima, Dindi, Musi, Venna, Koyna, Panchganga, Dudhganga, Ghataprabha.

31. Which are the states through which Krishna River flows ?

Ans. Maharashtra, Andhra Pradesh, Karnataka and Telangana.

32. Which are the states through which Mahanadi River Flows ?

Ans. Chhattisgarh and Orissa

33. Which are the tributaries of Mahanadi ?

Ans. Seonath, Hasdeo, Mand, Ib, Ong, Tel and Jonk

34. Which are the tributaries of River Godavari ?

Ans. Purna, Pranhita, Indravati, Sabari, Pravara, Manjira and Manair.

35. What is the total length of Godavari river ?

Ans. 1465 KM

36. What is the total length of Kaveri River ?

Ans. 765 KM

37. What is the total length of Krishna River ?

Ans. 1400 KM

38. From where does River Kaveri Originates ?

Ans. Talakaveri, Western Ghats mountain Range in Karnataka

39. What is the total length of Luni River ?

Ans. 495 KM

40. Which are the tributaries of Luni River ?

Ans. Sukri and Jojari rivers.

41. Which are states through which Narmada River flows ?

Ans. MP, Maharashtra and Gujarat.

42. Which are the tributaries of Yamuna River ?

Ans. Tons, Chambal, Hindon, Betwa and Ken, Sharda

43. What is the total length of Indus River ?

Ans. 3180 KM

44. Where does River Ganga terminates ?

Ans. Bay of Bengal

45. Where does River Indus terminates ?

Ans. Arabian Sea near Sindh in Pakistan.

46. Which are the states through which River Yamuna flows through ?

Ans. Uttarakhand, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Haryana and Delhi.

47. Which are the states through which River Ganga Flows through ?

Ans. Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal.

48. Which are the tributaries of Indus River ?

Ans. Beas, Sutlej, Ravi, Chenab and Jhelum

49. Which are the States through which River Kaveri Flows ?

Ans. Tamil Nadu, Kerala and Karnataka.

50. Where does River Mahanadi Terminates ?

Ans. Bay of Bengal Near Odisha State

 

I hope you liked this 50 Best Questions on Rivers of India Session. Please let me know your feedback on Comment Box.

 

For C#/HTML Tutorials, check below posts:-

9 Popular Steps to Install Mono on RedHat/CentOS 7

6 Useful C# For Loop Examples

Best Visual Studio 2013 download and Installation Steps

C# data types with Best Examples (.NET v4.7)

Learn HTML Image Maps(v5) with Best Examples

Learn HTML Tables(v5) with Best Examples

Leave a Reply