45 Most Popular Poets and Authors Q&A

In this session, I will take you through 45 Most Popular Poets and Authors Q&A. These Questions given in 45 Most Popular Poets and Authors Q&A are the most important questions for all competitive exams. I have tried to cover all important questions related to Poets and Authors . Now Let’s go through below 45 Most Popular Poets and Authors Q&A.

poets and authors

Poets and Authors

Also Read: 23 Important Questions on Sustainable Development and Climate Change in India

1. Who wrote Khet Kautukam and Dwawishd Yogavalli ?

Ans. Abdul Rahim Khan-e-Khana(1556-1626)

2. Who wrote Bijak, Sakhi Granth, Kabir Granthawali and Anurag Sagar ?

Ans. Kabir (1398-1518)

3. Who wrote Padmavat ?

Ans. Malik Muhammad Jayasi(1477-1542)

4. Whose poems included in Guru Grantha Sahib ?

Ans. Swami Ramanand(1299-1410)

Also Read: Poets and Authors

5. In which language Ramcharitmanas was written ?

Ans. Awadhi

6. Which Poet called the rebel poet for his fierce resistance to all forms of repression ?

Ans. Kazi Nazrul Islam

7. Which Writer considered to be the first Odiya writer ?

Ans. Sarala Das

8. In which topics Agam based on ?

Ans. It is based on personal and human aspects such as love and sexual things.

Also Read: 33 Best Questions on Tribal People in India

9. As per Tamil Tradition, who invented the Tamil Language ?

Ans. Rishi Agasyta

10. How many books are there in Tolkappiyam ?

Ans. Ezhuttadikaram, Solladikaram and Poruladikaram.

11. Which is the most famous book ascribed to Samarath Ramdas ?

Ans. Dasbodh

12. In which Script of Marathi Language Bakhars are written ?

Ans. Modi Script

Also Read: 24 Best Questions on Odisha Government Schemes for All Competitive Exams

13. Who has written famous play Natsamrat ?

Ans. Vishnu Vaman Shirwadkar(1912-1999)

14. Who is the first Indian thinker to give the idea of a “welfare state” ?

Ans. Justice Mahadev Govind Ranade(1842-1901)

15. Who formed Satya Shodhak Samaj in 1873 ?

Ans. Mahatma Jyotirao Govindrao Phule(1827-1890)

16. Who helped in the establishment of the Poona Sarvajanik Sabha and the Prarthana Samaj ?

Ans. Justice Mahadev Govind Ranade(1842-1901)

17. Who has written Pratham Pratisruti ?

Ans. Ashapoorna Devi(1909-1995)

18. Who has written “Early Indians: The story of our ancestors and where we came from” ?

Ans. Tony Joseph

19. Who has written “Lutyens Maverick” ?

Ans. Jay Panda

20. Who has written “A Crusade Against Corruption” ?

Ans. Manohar Manoj

21. Who is Known as Pioneer of Dalit writings in Marathi ?

Ans. Baburao Bagul

22. Which is the first Marathi-English Fortnightly Magazine ?

Ans. Darpan

23. Who was the first professional Marathi Journalist ?

Ans. Govind Vithal Kunte

24. Who has written “We are displaced” ?

Ans. Malala Yousafzai

25. Who has written Undaunted: Saving the Idea of India ?

Ans. P. Chidambaram

26. Who has written “Celestial Bodies” ?

Ans. Jokha Alharthi

27. Who has written “Politics of Jugaad: The Coalition” ?

Ans. Saba Naqvi

28. Who has written “The Forest of Enchantments” ?

Ans. Chitra Banerjee

29. Who has written “The Fate of Butterflies” ?

Ans. Nayantara Sahgal

30. Who has written “Dopehri” ?

Ans. Pankaj Kapur

31. Who has written “Khooni Vaisakhi” ?

Ans. Nanak Singh

32. Who has written “The Delhi Conspiracy” ?

Ans. Meenakshi Lekhi’s co-authored with Krishna Kumar

33. Who has written “Changing India” ?

Ans. Manmohan Singh

34. Who has written “India unmade: How the Modi Government Broke the Economy” ?

Ans. Yashwant Sinha

35. Who has written “Healed” ?

Ans. Manisha Koirala

36. Who has written “Blue Waters Ahoy” ?

Ans. Vice Admiral Anup Singh

37. Who has written “Chandalika” ?

Ans. Rabindra Nath Tagore

38. Who has written “Comedy of Errors” ?

Ans. William Shakespeare

39. Who has written “Communist Manifesto” ?

Ans. Karl Marx

40. Who has written “death of City” ?

Ans. Amrita Pritam

41. Who has written “Essays of Gita” ?

Ans. Sir Aurobindo Ghosh

42. Who has written “Glimpses of World History” ?

Ans. Jawaharlal Nehru

43. Who has written “Godfather” ?

Ans. Maria Puzo

44. Who has written “Hungry Stones” ?

Ans. Rabindra Nath Tagore

45. Who has written “Mahatma Gandhi” ?

Ans. Romain Rolland

 

I hope you liked this 45 Most Popular Poets and Authors Q&A. Please let me know your feedback on Comment Box.

 

For Linux/Cloud/MySQL Tutorials, check below posts:-

How to Set MariaDB root password in RHEL/CentOS 7/8 Using Simple mysql_secure_installation

How to Install AWS CLI in Linux (RedHat/CentOS 7/8) Using 6 Easy Steps

11 Useful LVM(lvcreate, pvcreate and vgcreate) command examples on Linux

How to Install and Configure FTP Server(vsftpd) in Linux (RedHat/CentOS 7/8) Using 8 Easy Steps

20 Useful Linux History Command Examples | Bash Command History

15 Popular PSSH Command Examples in Linux to Perform Parallel SSH in a Single Command

9 Most Popular Azure Powershell Examples

For Beginners: Create Virtual Machine in Azure with Just 7 Easy Steps

Introduction to Openstack and Best Benefits of Its Components(v16.0)

Leave a Reply