35 Best Questions on Various Schemes of West Bengal Government

In this Session, I will take you through 35 Best Questions on Various Schemes of West Bengal Government. These Questions given in 35 Best Questions on Various Schemes of West Bengal Government are the most important questions for all competitive exams. I have tried to cover all important questions related to Various Schemes of West Bengal Government . Now Let’s go through below 35 Best Questions on Various Schemes of West Bengal Government.

various schemes of west bengal government

Various Schemes of West Bengal Government

Also Read: 33 Best Questions on Tribal People in India

1. How much assistance farmers will receive under Krishak Bandhu(Assured Income) Scheme who are having upto 1 acre of land per year?

Ans. Rs 5000

2. How much land ownership is to be given under Nijo Griha Nijo Bhumi Project ?

Ans. 5 decimals

3. Who is eligible for Nijo Griha Nijo Bhumi Scheme ?

Ans. Houseless agricultural labourers, Artisans and Fishermen

4. What is the Purpose of Gatidhara Scheme ?

Ans. To encourage unemployed youths to take up transport as the means of livelihood.

5. Who is the implementing arm of Utkarsh Bangla Mission ?

Ans. Paschim Banga Society for Skill Development (PBSSD)

6. How much wage-based employment has been guaranteed under Utkarsh Bangla Mission ?

Ans. 50%

7. Which Scheme was launched by West Bengal Government to reduce number of drop-outs ?

Ans. Sikshasree Scheme

8. Who is eligible for Sikshasree Scheme ?

Ans. Scheduled Caste and Scheduled Tribes students of Class 5 to Class 8.

9. What would be the Family Income Limit to be eligible for Sikshasree Scheme ?

Ans. Rs 2.5 lac per annum

10. How much Financial Grant Should be given under Rupashree Prakalpa Scheme ?

Ans. Rs 25000

11. Who is the implementing Agency of Yuva Utsaha Prakalpa Scheme ?

Ans. Directorate of Employment under the Labour Department

12. What is the objective of Yuva Utsaha Prakalpa Scheme ?

Ans. To provide unemployment assistance to the enrolled Job seekers of Employment Bank.

13. When did Swasthya Sathi Scheme came into effect ?

Ans. 1st April, 2016

14. How much health Insurance Cover up West Bengal Government is providing under Swasthya Sathi Scheme ?

Ans. Rs 5 Lakh

15. How much amount West Bengal Government is providing per house in plain area under Gitanjali Housing Scheme ?

Ans. Rs 70 thousand

16. How much amount West Bengal Government is providing per house in Hilly area under Gitanjali Housing Scheme ?

Ans. Rs 75 thousand

17. Who is eligible for a free house under Gitanjali Housing Scheme ?

Ans. Person having monthly income below Rs 6000 can apply under this Scheme.

18. Who is the Nodal Agency for implementing Sabooj Sathi Scheme ?

Ans. Scheduled Caste and Tribal welfare and Finance Corporation

19. Who is eligible under Sabooj Saathi Scheme ?

Ans. Students between Class 9th and 12th of Governement/Government recognized Schools.

20. When was Sabooj Sathi Scheme Launched ?

Ans. 2015

21. When was Project Sabujshree Launched ?

Ans. 19th December, 2016

22. Who is the beneficiary of Sabujshree Project ?

Ans. All new born babies of the state

23. What is the Objective of Sabujshree Project ?

Ans. The Objective of this Project is to increase the awareness about environment and society to the younger generation.

24. Which Scheme was launched by West Bengal Government to provide free treatment to children who need heart surgeries ?

Ans. Shishu Sathi Scheme

25. When was Shishu Sathi Scheme Launched ?

Ans. 21st August, 2013

26. Who is eligible for Sabala Scheme ?

Ans. Adolescents Girls of Age from 11 to 18 Yrs

27. What  is the Objective of Sabala Scheme ?

Ans. To improve the nutritional and health status, upgradation of home skills, Life Skills and Vocation Skills.

28. What does Suphal Bangla Project is all about ?

Ans. This Project aims in selling vegetables from door to door through Mobile Vans.

29. When was Sufal Bangla Project Initiated ?

Ans. 29th September, 2014

30. When was Khadya Sathi Project started ?

Ans. 27th January, 2016

31. Around how many people will come under Khadya Sathi Scheme ?

Ans. 8 crore 66 Lakh

32. Which scheme is providing Secondary and Tertiary Health Care upto Rs 1.5 Lakhs Per Annum ?

Ans. Swasthya Sathi Scheme

33. When was Swasthya Sathi Scheme Launched ?

Ans. 1st April, 2016

34. How much Scholarship will be given from 2018-19 under Kanyashree Prakalpa Scheme ?

Ans. Rs 1000

35. What is the Objective for Lokprasar Prakalpa Scheme ?

Ans. To restore Bengal Folk Art and Culture.

 

I hope you liked this 35 Best Questions on Various Schemes of West Bengal Government Session. Please let me know your feedback on Comment Box.

Reference: West Bengal Schemes

Leave a Reply