Static GK | General Knowledge | Best 100 General Awareness Questions and Answers – Part 2

In this session, we will go through Top 100 General Knowledge Questions and Answers Part – 2. If you are following my earlier articles, this is Part – 2 of General Knowledge session. You can find First Part on Static GK | General Knowledge | Best 100 General Awareness Questions and Answers – Part 1

General Knowledge Questions and Answers

Top 100 General Knowledge Questions and Answers Part – 2

Also Read: National Emergency in India (Article 352) and Types of Emergency

1. What is the difference between Track 1, Track 2 and Track 3 diplomacy ?

Ans. Below are the differences:-
Track 1: It is done at the government to government Level
Track 2: It is done at the non-government Level. For eg: By NGO Organizations
Track 3: It is done at People to People Level

2. What is Panchjanya ?

Ans. Panchjanya is an Indian weekly magazine published by Rashtriya Swayamsevak Sangh in Hindi.

3. Who launched Panchjanya ?

Ans. It was launched by RSS pracharak Deendayal Upadhyaya in 1948 in Lucknow.

4. Who is known as the Father of Tax Reforms ?

Ans. Raja Chelliah

5. Who designed Rashtrapati Bhavan of India ?

Ans. It was designed by Edwin Lutyens

6. Who designed Parliament House of India ?

Ans. It was designed by both Edward Lutyens and Herbert Baker

7. Who designed North Block and South Block of India ?

Ans. Herbert Baker

8. From where the design of Parliament House was taken ?

Ans. It was taken from Madhya Pradesh Chausath Yogini Mandir.

9. Who gave the concept of Zero ?

Ans. Brahmagupta

10. Which disease was caused by Cadmimum ?

Ans. Itai Itai

11. What is the Noise Level during Plane take-off ?

Ans. 100 db

12. What are the colors of dustbin assigned for different type of waste ?

Ans. Below are the colors:-

  • Green Box – Glass waste
  • Blue Box – Paper waste
  • Yellow Box – Plastic
  • Brown Box – Biodegradable waste
  • Red Box – Syringe without needle waste, Intravenous Tubes
  • Black Box – Non Recycled Waste

13. Which is the primary natural source of Flouride in the Environment ?

Ans. Fluorite, Fluorapatite and Cryolite

14. Who is the father of All India Services ?

Ans. Vallabh bhai Patel

15. What was the Original Name of Swami Vivekananda ?

Ans. Narendra Nath Datta

16. What was the Original Name of Swami Ramakrishnan ?

Ans. Gadodhar Chattopadhyay

17. Where does Tincture Iodine used medicinally ?

Ans. In Antiseptic

18. Which commission provided the word “Sustainable Development” ?

Ans. Bruntland Commission

19. At what temperature density of water is maximum ?

Ans. At 4 degree celsius

20. Which state is the largest consumer of Cement ?

Ans. Maharashtra

21. Which acid remains present in the wine ?

Ans. Tartaric Acid

22. Which substance is used for distillation in Brandy ?

Ans. Grape

23. Which substance is used for distillation in Rum ?

Ans. Molasses

24. Which substance is used for distillation in Vodka ?

Ans. Potato

Also Read: Themes in Indian History Q&A

25. Which substance is used for distillation in Whisky ?

Ans. Barley

26. Which metal is found to be abundant in e-waste generated by Mobile Phones ?

Ans. Copper

27. Which color lights are absorbed by the Plants ?

Ans. Blue, Red and Violet

28. Which is the largest trade union of India ?

Ans. Bharatiya Mazdoor Sangh

Also Read: 20 Best Asked Questions on Manipur Government Schemes

29. As of 2012, how many registered Trade Union are there ?

Ans. 16,154

30. Who had written “kadam kadam badaye ja” song ?

Ans. Vansidhar Shukhla

31. Who composed the music for “Kadam Kadam badaye ja” song ?

Ans. Ram singh thakuri

32. Which disease is known as Break Bone fever ?

Ans. Dengue Fever

33. Which are the Systematically Important Bank in India ?

Ans. SBI, HDFC and ICICI

34. Which Bank can be called as Systemically Important Bank ?

Ans. Bank whose asset size is more than 2% of GDP of India.

35. How many Labour Laws currently exists in India ?

Ans. 44

Also Read: General Knowledge Questions and Answers

36. Government of India is planning to reduce 44 Labour Laws to how many codes ?

Ans. 4 Codes

37. What is the latitude location of India ?

Ans. 8°4’N to 37°6’N

38. What is the longitude location of India ?

Ans. 68°7’E to 97°25’E

39. Which is the Northern most point of India ?

Ans. Indira Col

40. Which is the Southern most point of India ?

Ans. Indira Point

Also Read: General Knowledge, GK Questions and Answers

41. Which is the Eastern most point of India ?

Ans. Arunchal Pradesh

42. Which is the Western most point of India ?

Ans. Gujarat

43. Which is the Southern most point of India Mainland ?

Ans. Cape Camorin

Also Read: Important Questions on Article 32 of Indian Constitution and Its Similarity with Article 226

44. What is the time difference between Gujarat and Arunachal Pradesh ?

Ans. 2 hours

45. What is the location of Indian Standard Meridian ?

Ans. 82.5° E

46. Which are the states located on Indian Standard Meridian Line ?

Ans. Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Chattisgarh, Orissa and Andhra Pradesh.

47. Where does Indian Standard Meridian Line comes out in Uttar Pradesh ?

Ans. Mirzapur

48. With how many states India creates boundary with China ?

Ans. 5

49. What is Ikebana ?

Ans. It is a Japanese form of Flower Arrangement.

50. In how many fields Nobel Prize is usually given ?

Ans. 6

 

 

 

 

For PHP/Node.js/Ruby/Cloud/MySQL Tutorials, check below posts:-

How to Install PHP on Ubuntu 18.04

How to Install PHP on RedHat/CentOS 7 with Easy Steps

How to Install Ruby on Ubuntu 18.04 with Easy Steps

How to Install Ruby on CentOS/RedHat 7 in 5 Easy Steps

Install NPM and Node.js in 6 Easy Steps on CentOS 7

Install Node.js in 6 Easy Steps on Ubuntu 18.04

How to Install NVM for Node.js on Ubuntu 18.04

One Response

  1. ABHISHEK KUMAR 23rd August 2020

Leave a Reply