Themes in Indian History Popular Q&A

In this tutorial, I will take you through Themes in Indian History Q&A. These Questions given in Themes in Indian History are the most important questions for all competitive exams. I have tried to cover all important questions of Themes in Indian History . Now Let’s go through below Themes in Indian History Popular Q&A.

 

Themes in Indian History

Themes in Indian History

Also Read: Best Working of Indian Constitution Q&A

1. Who wrote Prem-Akhyan(love story) Padmavat ?
Ans. Malik Muhammad Jayasi

2. Why Kings often wanted their tombs to be in the vicinity of Sufi Shrines and Hospices ?
Ans. This is because it was believed that the Auliya could intercede with God in order to improve the material and spiritual conditions of ordinary human beings.

3. Who were Shakas ?
Ans. Turks and Afghans

4. Who were Yavanas ?
Ans. Greeks People were known as Yavanas

5. What is the meaning of Dargah ?
Ans. It is a Persian Term which means Court

6. Why does Lingayats does not practice funerary rites such as cremation as prescribed in Dharmashastras ?
Ans. It is due to the believe of Lingayats that on death the devotee will be united with Shiva and will not return to this World.

7. What are the practices encouraged by Lingayats which is disapproved in the Dharmashastras ?
Ans. Few of the practices are:-
a)Post-Puberty Marriage
b)Remarriage of Widows

8. From where did the Virashaiva tradition derived from ?
Ans. It is derived from Vachanas(literally, sayings) composed in Kannada by women and men who joined the movement led by Basavanna(1106-68).

9. Who was Mirabai ?
Ans. She was a Rajput princess from Merta in Marwar who was married against her wishes to a prince of the Sisodia Clan of Mewar, Rajasthan.

10. When did Mugal Capital was transferred to Lahore ?
Ans. 1585

11. Why Akbar Commissioned the construction of Buland Darwaza ?
Ans. To remind visitors of the Mughal Victory in Gujarat.

12. When did the court, army and household moved from Agra to Shahjahanabad ?
Ans. 1648

13. As per Abu’l Fazl description, what is sulh-i-kul ?
Ans. Absolute Peace

14. Who founded Asiatic Society of Bengal ?
Ans. Sir William Jones in 1784

15. Who has first translated Akbar Nama into English Language?
Ans. Henry Beveridge

16. Which painter was famous for spreading the cultural fame of the Safavid Dynasty of Iran ?
Ans. Bihzad

17. Who has written Muntakhab-ut Tawarikh ?
Ans. Abdul Qadir Badauni’s

18. When did first Jesuit mission reached the Mughal court at Fatehpur Sikhri ?
Ans.1580

19. When did Safavid took the fort of Qandhar from Mughal at the time of Jahangir ?
Ans.1622

20. When did diwani of Bengal transferred to East India Company ?
Ans.1765

21. Who gave the teachings of Bhagavati dharma ?
Ans.Shankaradeva

22. Who compiled Baba Guru Nanak’s hymns into Adi Granth Sahib ?
Ans.Guru Arjan

23. Who were called Rayas ?
Ans. The rulers of Vijayanagara

24. When did Sultan of Bijapur was defeated by Krishnadeva Raya ?
Ans.1520

25. When did rulers of Orissa were subdued by Krishnadeva Raya?
Ans.1514

26. When did Raichur doab was acquired by Krishnadeva Raya ?
Ans.1512

27. When did Krishnadeva Raya died ?
Ans.1529

28. When did Vijayanagara army was defeated at the battle of talikota by the combined armies of Bijapur, Ahmadnagar and Golconda ?
Ans.1565

29. When did Zamindari System was abolished in India ?
Ans.After Independence of 1947

30. Who was Amil-Guzar ?
Ans.Revenue Collector

31. Who has written Badshah Nama ?
Ans. Abdul Hamid Lahori

32. What is raiyat or muzarian ?
Ans. The term which Indo-Persian sources of the Mughal period most frequently used to denote a peasant was raiyat or muzarian.

33. What are the two kinds of peasants usually referred in 17th Century ?
Ans. Khud-Kashta and Pahi-Kashta.

34. For whom Ibn Battuta purchased “horses, camels and slaves” from Sind ?
Ans. Sultan Muhammad Bin Tughlaq

 

I hope you liked this Themes in Indian History Popular Q&A. Please let me know your feedback on Comment Box.

Also Read: Themes in Indian History: Jagran Josh

Reference: Themes in Indian History-II: Study IQ

For Linux/Cloud/MySQL Tutorials, check below posts:-

How to Set MariaDB root password in RHEL/CentOS 7/8 Using Simple mysql_secure_installation

How to Install AWS CLI in Linux (RedHat/CentOS 7/8) Using 6 Easy Steps

11 Useful LVM(lvcreate, pvcreate and vgcreate) command examples on Linux

How to Install and Configure FTP Server(vsftpd) in Linux (RedHat/CentOS 7/8) Using 8 Easy Steps

20 Useful Linux History Command Examples | Bash Command History

15 Popular PSSH Command Examples in Linux to Perform Parallel SSH in a Single Command

Leave a Reply