prep4ias

30 Most Important Questions About the French Revolution

In this article, I will take you through 30 Most Important Questions About the French Revolution but before that let me ask you a quick question. Do you know which was the first major revolution that turned the tide of the world history ? If your answer is French Revolution then you are absolutely correct. It was the first major revolution against the Monarchy of any country that ultimately led to the setup of French Constitution. We will see all the important questions related to French Revolution in below section. More about French Revolution.

30 Most Important Questions About the French Revolution

Most Important Questions About the French Revolution

Also Read: 30 Most Important Questions About the American Revolution

1. What is French Revolution ?

Ans. The French Revolution was a period of radical political and societal change in France that began with the Estates General of 1789 and ended with the formation of the French Consulate in November 1799.

2. When was the French Revolution ?

Ans. 5th May, 1789

3. What caused the French Revolution ?

Ans. Below are the reasons responsible for the French revolution:-

  • French participation in the American Revolution had driven the government to the brink of bankruptcy.
  • Crop failures in much of the country in 1788 only compounded the misery of the people.
  • Burden of Taxation on third estate further deteriorated the situation.
  • Drought, Cattle Disease and Skyrocketing bread prices were the other important reasons that led to this revolt against the Monarchy.

4. When did the French Revolution start ?

Ans. 5th May, 1789

5. When did the French Revolution end ?

Ans. 9th November, 1799

6. How did the enlightenment influence the French Revolution ?

Ans. The ideas of the Enlightenment played a major role in inspiring the French Revolution, which began in 1789 and emphasized the rights of common men as opposed to the exclusive rights of the elites. As such, they laid the foundation for modern, rational, democratic societies.

7. Who led the French Revolution ?

Ans. Napoleon Bonaparte

8. Who was the King of France during the French revolution ?

Ans. King Louis XVI

9. When was the Estate General called by the French King Louis XVI ?

Ans. 1789

10. Which time period was known as the reign of terror during French Revolution ?

Ans. It was from September 5, 1793, to July 27, 1794.

11. When did National Assembly ruled over France during the revolution ?

Ans. It was from 1789 to 1791.

12. When did Legislative Assembly ruled over France during the revolution ?

Ans. It was from 1791 to 1792.

13. When did National Convention ruled over France during the revolution ?

Ans. It was from 1792 to 1795.

14. When did Directory rule came during the revolution ?

Ans. It was from 1795 to 1798.

15. Which estate declared itself as National Assembly ?

Ans. It was third estate who declared itself as National Assembly.

16. Why did Bastille Prison was stormed ?

Ans. It was stormed mainly for the weapons.

17. How many articles were there in the Declaration of the rights of man and of the citizen ?

Ans. 17 articles

18. How many women assembled and marched to the Palace on October 1789 ?

Ans. Around 7000 women

19. Who were Jacobins ?

Ans. The Jacobins were left-wing revolutionaries who aimed to end the reign of King Louis XVI and establish a French republic in which political authority came from the people.

20. Who were Girondins ?

Ans. Girondins were members of a loosely knit political faction who campaigned for the end of the monarchy, but then resisted the spiraling momentum of the Revolution, which caused a conflict with the more radical Montagnards.

21. Who was the leader of the Jacobins ?

Ans. Maximilien Robespierre

22. Who was the leader of the Girondins ?

Ans. Jacques Pierre

23. What was the Declaration of Pillnitz ?

Ans. It was a statement issued on 27th August 1791 by Frederick William II of Prussia and the Habsburg Holy Roman Emperor Leopold II to join support for King Louis XVI against the French revolution.

24. Who was the first consul of France ?

Ans. Napoléon Bonaparte

25. Who led France to victories in Italy and Austria against the war of First Coalition ?

Ans. Napoléon Bonaparte

26. Which Prison was stormed during the French Revolution ?

Ans. Bastille Prison

27. What was Guillotine ?

Ans. A Guillotine was a device which was designed to efficiently carry out the executions by beheading.

28. How many people were executed by the Guillotine ?

Ans. Around 18000 people were executed by the Guillotine.

29. How many African slaves were freed as a result of French Revolution in 1794 ?

Ans. Around 10,000 Slaves were freed.

30. When did Maximilien Robespierre was executed by the Guillotine ?

Ans. July 28, 1794

Leave a Comment