prep4ias

62 Important Questions on Volcano Lava Magma Vent and Crater

In this article, I will take you through 62 important questions on Volcano, Lava, Magma, Vent and Chamber. Volcanic eruptions are frequent activity that happens all the time around the world due to various reasons. A volcano could be either in dormant or in active state. Here we will go through all the important questions related to volcano, its types and other associated events.

62 Important Questions on Volcano Lava Magma Vent and Crater

Important Questions on Volcano Lava Magma Vent and Crater

Also Read: Aeolian Erosional Landforms: Deflation, Mushroom, Zeugen, Yardangs, Mesas, Buttes

1. What is Volcano ?

Ans. A Volcano is a rupture or opening in the crust of a planetary mass object that allows lava, volcanic ash and gases to erupt from Magma Chamber.

2. What is Stratovolcano ?

Ans. A Stratovolcano also known as composite volcano, is a tall and conical volcano built up by many strata of hardened lava and tephra.

3. What is Shield volcano ?

Ans. A shield volcano is a type of volcano named for its low profile, resembling a warrior’s shield lying on the ground.

4. What is Caldera volcano ?

Ans. A caldera is a large circular or oval shaped depression that forms shortly after the emptying of a magma chamber in a volcanic eruption.

5. What is Andesitic Stratovolcano ?

Ans. A Stratovolcano which erupts andesite, and form small-volume flows that typically advance only short distances down the flanks of a volcano is called Andesitic Stratovolcano.

6. How to make a Volcano ?

Ans. Below conditions are required to make a volcano beneath the earth surface:-

  • High Pressure
  • High Temperature

7. How are Volcanoes formed ?

Ans. Due to intense pressure and temperature below the earth surface, rocks gets melted and changed into molten form called magma. Since magma is lighter than the solid rocks, so it will rise and gets collected into a chamber called Magma Chamber. Over the time, more and more magma gets collected, eventually some of the magma gets pushed out to the surface through vents and fissures thus forming volcano.

8. What causes a Volcano to erupt ?

Ans. Since the molten rock which is called magma are lighter than the solid rocks, so it tend to rise in magma chambers from where it gets pushed to surface through vents.

9. How do Volcanoes erupt ?

Ans. When rock from the mantle melts, moves to the surface through the crust, and releases pent-up gases, volcanoes erupt.

10. What type of Volcano is Mt St Helens ?

Ans. Explosive Dacite Volcano

11. Where is Yellowstone volcano located ?

Ans. It is located in United States

12. How big is Yellowstone volcano ?

Ans. It measures approximately 30 by 45 miles (50 by 70 km), covering a large area of the Yellowstone National Park.

13. Where are the most volcanoes located ?

Ans. Along the belt of Ring of Fire

14. How many Volcanoes are in Hawaii ?

Ans. 5 Volcanoes

15. What is a Hotspot volcano ?

Ans. Hotspot volcano is an area of the Earth’s mantle from which hot plumes rise upward, forming volcanoes on the overlying crust.

16. What type of Volcano is Mauna Loa ?

Ans. Shield Volcano

17. What type of Volcano is Mount Fuji ?

Ans. Composite Cone Volcano

18. Where do most volcanoes occur ?

Ans. Along the belt of Ring of Fire which encircles Pacific Ocean.

19. What type of volcano is Mount Yasur ?

Ans. Stratovolcano

20. What is a Dormant Volcano ?

Ans. Dormant Volcanoes are volcano that have not erupted in a long time but are expected to erupt in future.

21. What type of volcano is Mount Vesuvius ?

Ans. Stratovolcano

22. What Volcano destroyed Pompeii ?

Ans. Mount Vesuvius Volcano

23. What are the three types of Volcanoes ?

Ans. Three types of Volcanoes are:-

  • Cinder Cone Volcanoes
  • Composite Volcanoes(also called stratovolcano)
  • Shield Volcanoes

24. What is a Cinder Cone Volcano ?

Ans. A cinder cone is a steep conical hill of loose pyroclastic fragments, such as volcanic clinkers, volcanic ash, or cinder that has been built around a volcanic vent.

25. What is the largest volcano in the world ?

Ans. Mauna Loa’s

26. What type of Volcano is Kilauea ?

Ans. Shield Volcano

27. What type of Volcano is Mount Rainier ?

Ans. Composite Volcano

28. What is a Volcanic Arc ?

Ans. A volcanic arc is a chain of volcanoes formed above a subducting plate, positioned in an arc shape as seen from above.

29. How many Active volcanoes are there in Nicaragua ?

Ans. 5 Volcanoes are usually remain active.

30. How does subduction lead to Volcanic Activity ?

Ans. Stratovolcanoes tend to form at subduction zones, or convergent plate margins, where an oceanic plate slides beneath a continental plate and contributes to the rise of magma to the surface.

31. How many Craters does the Masaya volcano have ?

Ans. 5 Craters

32. How do Shield Volcanoes form ?

Ans. Shield Volcanoes usually formed by the eruption of low viscous lava(highly fluidic), which travels further and forms thinner flows than the more viscous lava erupted from a stratovolcano.

33. How are Volcanoes formed by plate tectonics ?

Ans. Plate tectonics plays an important role in the formation of volcanoes on Land as well as on Sea Floor. Usually a thin, heavy oceanic plate subducts, or moves under, a thicker continental plate. When enough magma builds up in the magma chamber, it forces its way up to the surface and erupts, often causing volcanic eruptions.

34. What type of volcano is Hawaii ?

Ans. Shield Volcano

35. How hot is a volcano ?

Ans. Magma can have a temperature around 1200 degree celsius.

36. What type of volcano is Krakatoa ?

Ans. Active Stratovolcano

37. How do volcanoes form at convergent boundaries ?

Ans. When two tectonic plates collide, they form convergent plate boundary. Heavier and denser plate tends to subduct under the lighter one causing friction between the two plates. This friction generates enormous pressure and temperature which melts rocks into molten state thus forming magma. More on NOAA.

38. What type of Volcano is Mount Etna ?

Ans. Active Stratovolcano

39. What is the difference between Magma and Lava ?

Ans. When molten rock is still beneath the earth surface, then it is called Magma. Once it reaches the surface then it is known as Lava.

40. What is Lava ?

Ans. When magma comes out of the earth surface it is known as Lava.

41. How hot is Lava from a volcano ?

Ans. Lava temperature can be as high as 1200 degree celsius.

42. What is Lava made of ?

Ans. Lava is mostly made of Silicon and Oxygen. Together, they make a very strong bond and then get together with other elements, like Fe (iron), Mg (magnesium), K (potassium), Ca (calcium), and more.

43. What is Magma ?

Ans. When molten rock is still underground, it is known as Magma.

44. How hot is Magma in a Volcano ?

Ans. Magma temperature can reach well up to 1200 degree celsius.

45. How is Magma formed ?

Ans. Magma can also be created when hot, liquid rock intrudes into Earth’s cold crust. As the liquid rock solidifies, it loses its heat to the surrounding crust. This transfer of heat is able to melt the surrounding rock into magma.

46. Where does Magma come from ?

Ans. Magma originates in the lower part of the Earth’s crust and in the upper portion of the mantle.

47. Which type of Magma has the greatest Silica Content ?

Ans. Felsic Type of Magma has the greatest Silica Content.

48. What is a Magma Chamber ?

Ans. A Magma Chamber is a large pool beneath the earth surface acts as reservoir of liquid rocks, also called magma.

49. What type of rock forms when magma cools ?

Ans. Igneous Rock

50. When will magma rise to Earth’s surface ?

Ans. When enough magma builds up in Magma Chamber then it forces its way out to the earth surface through fissure and vents.

51. Why does Magma rise to the surface ?

Ans. Magma can rise when pieces of Earth’s crust called tectonic plates slowly move away from each other. Magma also rises when these tectonic plates move toward each other. The high heat and pressure generated due to this movement cause the crust to melt and rise as magma.

52. What type of volcano is Sakurajima ?

Ans. Active Stratovolcano

53. What are hydrothermal vents ?

Ans. A hydrothermal vent is a fissure on the seafloor from which geothermally heated water discharges. Hydrothermal vents are commonly found near volcanically active places, areas where tectonic plates are moving apart at spreading centers, ocean basins, and hotspots.

54. What is a Volcano Vent ?

Ans. A Volcano vent is an opening or spot on the earth surface through which Volcanic gases, lava and ash materials emits.

55. What is a crater in a volcano ?

Ans. A crater in a volcano is generally a depression in bowl shape which forms due to various volcanic activities.

56. What is the largest volcanic crater in the world ?

Ans. Ngorongoro Crater

57. What type of volcano is crater lake ?

Ans. Stratovolcanoes

58. What type of volcano is Mount Merapi ?

Ans. Stratovolcano

59. What type of volcano is Mount Nyiragongo ?

Ans. Stratovolcano

60. What type of volcano is Erta Ele ?

Ans. Basaltic Shield Volcano

61. How many volcanoes are in the Ring of Fire ?

Ans. More than 450 Volcanoes

62. What are different types of Magma ?

Ans. There are three different types of Magma:-

  • Mafic
  • Intermediate
  • Felsic

Leave a Comment