22 Important Questions on Geography of Uttar Pradesh(UP) for All Competitive Exams

In this article, I will take you through 22 Important Questions on Geography of Uttar Pradesh(UP). It is the 4th largest state in terms of area after Rajasthan, Madhya Pradesh(MP) and Maharashtra. It covers around 7.33% of the total area of India. Here we are going to look into all the Important Questions related to Uttar Pardesh Geography that  can be asked in your exams.

Geography of Uttar Pradesh

Geography of Uttar Pradesh

Also Read: 25 Important Questions on India’s Electricity Demand and Issues (For UPSC/PSC Exams)

1. Which state is having longest border with Uttar Pradesh(UP) ?

Ans. Madhya Pradesh(MP)

2. Which Union Territory is having border with Uttar Pradesh(UP) ?

Ans. Delhi

3. Which state is having smallest border with Uttar Pradesh(UP) ?

Ans. Himachal Pradesh

4. How many States/Union Territories touch the boundary of Uttar Pradesh ?

Ans. 9

Also Read: Super Cyclone Amphan | What is Super Cyclone | Second Biggest Cyclone After 1999 

5. What is the length of the border between Uttar Pradesh and Nepal ?

Ans. 579 KM

6. Which of the districts of Uttar Pradesh touches the boundary of Bihar ?

Ans. Below districts of UP touches the boundary of Bihar:-

  • Ghazipur
  • Ballia
  • Deoria
  • Sonbhadra
  • Kushinagar
  • Maharajganj
  • Chandauli

7. Which is the only district of Uttar Pradesh touches the boundary of Chattisgarh ?

Ans. Sonabhadra

8. Which is the only district of Uttar Pradesh touches the boundary of Jharkhand ?

Ans. Sonabhadra

Also Read: Famous National Parks in India | 52 Best Questions and Answers for All Exams

9. Which of the districts of Uttar Pradesh touches the boundary of Madhya Pradesh ?

Ans. Below districts of UP touches the boundary of MP:-

  • Sonbhadra
  • Agra
  • Etawah
  • Jalna
  • Jhansi
  • Lalitpur
  • Mahomba
  • Banda
  • Chitrakoot
  • Allahabad
  • Mirzapur

10. Which of the districts of Uttar Pradesh touches the boundary of Uttarakhand ?

Ans. Below are the districts of UP which touches the state of Uttarakhand:-

  • Saharanpur
  • Pilibhit
  • Muzaffar Nagar
  • Bijnor
  • Moradabad
  • Rampur
  • Bareli

11. Which of the districts of Uttar Pradesh touches the boundary of Haryana ?

Ans. Below are the districts of UP which touches the state of Haryana :-

  • Saharanpur
  • Shamli
  • Bagpat
  • Gautam Buddha Nagar
  • Aligarh
  • Mathura

12. Which district of Uttar Pradesh touches the boundary of Himachal Pradesh ?

Ans. Saharanpur

Also Read: 500+ Important Interview Geography Questions asked by UPSC Panel Part – 1

13. Which state touches the Southeastern side of Uttar Pradesh ?

Ans. Jharkhand

14. Which state touches the Eastern side of Uttar Pradesh ?

Ans. Bihar

15. Which state touches the Western Side of Uttar Pradesh ?

Ans. Haryana

16. In how many regions Uttar Pradesh can be divided ?

Ans. UP can be primarily divided into three regions:-

  • Gangetic Plain
  • Bhabar-Terai Region
  • Plateau of the South

17. Why Bundelkhand in UP is having the highest average temperature ?

Ans. The reason is because of its position near the Tropic of Cancer.

18. Which State in Uttar Pradesh is having the highest rainfall in a Year ?

Ans. Gorakhpur

Also Read: 50 Best Questions on Rivers of India

19. Which state in Uttar Pradesh is having the lowest rainfall in a Year ?

Ans. Mathura

20. Which River acts as boundary between Haryana and Uttar Pradesh ?

Ans. Yamuna

21. Which state touches the Southern Side of Uttar Pradesh ?

Ans. Chattisgarh

22. What type of Climate is predominant in the geography of Uttar Pradesh ?

Ans. Tropical Monsoon type

 

 

I hope you liked this article on Geography of Uttar Pradesh(UP). Please let me know your feedback on Comment Box.

 

For Linux/Cloud/MySQL Tutorials, check below posts:-

How to Setup Local YUM Repository on CentOS 7 Using 8 Easy Steps

18 Popular mount/umount command examples in Linux

How to Install and Configure FTP Server(vsftpd) in Linux (RedHat/CentOS 7/8) Using 8 Easy Steps

For Beginners: Create Virtual Machine in Azure with Just 7 Easy Steps

Introduction to Openstack and Best Benefits of Its Components(v16.0)

11 Useful LVM(lvcreate, pvcreate and vgcreate) command examples on Linux

15 Popular PSSH Command Examples in Linux to Perform Parallel SSH in a Single Command

20 Useful Linux History Command Examples | Bash Command History

Leave a Reply