50 Popular Questions on Total District in India(Total Number of districts in India-720)

In this session, we are going to look into the questions related to total district in Indian states and the total number of districts in India. As of now(2020), India has total of 720 districts in which Uttar Pradesh state has highest number of districts and Dadra and Nagar Haveli Union Territory has lowest number of district. We will go through other important questions which is relevant from Exam Perspective.

total district in India

Total District in India

Also Read: 25 Popular Questions on Global Refugee Crisis Problem

1. How many total number of districts in India Madhya Pradesh State ?

Ans. 51

2. How many total number of districts in India Andhra Pradesh State ?

Ans. 13

3. How many total number of districts in India Arunachal Pradesh State ?

Ans. 21

4. How many total number of districts in India Assam State ?

Ans. 33

5. How many total number of districts in India Bihar State ?

Ans. 38

6. How many total number of districts in India Chattisgarh State ?

Ans. 27

7. How many total district in India Goa State ?

Ans. 2

8. How many total district in India Gujarat State ?

Ans. 33

9. How many total number of districts in India Haryana State ?

Ans. 22

10. How many total number of districts in India Himachal Pradesh State ?

Ans. 12

11. How many total number of districts in India Jammu and Kashmir State ?

Ans. 22

12. How many total number of districts in India Jharkhand State ?

Ans. 24

13. How many total district in India Karnataka State ?

Ans. 30

14. How many total district in India Kerala State ?

Ans. 14

15. How many total district in India Maharashtra State ?

Ans. 36

16. How many total district in India Manipur State ?

Ans. 16

17. How many total district in India Meghalaya State ?

Ans. 11

18. How many total number of districts in India Mizoram State ?

Ans. 8

19. How many total district in India Nagaland State ?

Ans. 11

20. How many total district in India Odisha State ?

Ans. 30

21. How many total district in India Punjab State ?

Ans. 22

22. How many total district in India Rajasthan State ?

Ans. 33

23. How many total number of districts in India Sikkim State ?

Ans. 4

24. How many total number of districts in India Tamil Nadu State ?

Ans. 32

25. How many total district in India Telangana State ?

Ans. 31

26. How many total district in India Tripura State ?

Ans. 8

27. How many total district in India Uttarakhand State ?

Ans. 13

28. How many total number of districts in India Uttar Pradesh State ?

Ans. 75

29. How many total district in India West Bengal State ?

Ans. 21

30. How many total district in India Andaman & Nicobar Island UT ?

Ans. 3

31. How many total district in India Chandigarh UT ?

Ans. 1

32. How many total district in India Dadra and Nagar Haveli UT ?

Ans. 1

33. How many total district in India Daman and Diu UT ?

Ans. 2

34. How many total number of districts in India Delhi UT ?

Ans. 11

35. How many total number of districts in India Lakshadweep UT ?

Ans. 1

36.What is the count of total number of districts in India ?

Ans. As of 2018, there are 720 total number of districts in India.

37. Which is the largest district of India by area ?

Ans. Kutch district of Gujarat is the largest district of India having 10 Talukas, 939 villages and 6 Municipalities.

38. Which district in India has the highest literacy rate ?

Ans. Serchhip district in Mizoram has the highest literacy rate of about 98%

39. Which is the smallest district of India by Area ?

Ans. Mahe in the Union Territory of Puducherry is the smallest district of an area about 9 sq. km.

40. Which is the Most Populous district of India ?

Ans. Thane is the most populous district of India.

41. Which is the least Populous district of India ?

Ans. Dibang Valley of Arunachal Pradesh is the Least Populous district of India.

42. Which district is having highest population density in India ?

Ans. North East Delhi has the highest density with figure of 37346 person per square kilometer.

43. Which is the least literate district in India ?

Ans. Alirajpur in Madhya Pradesh is the least literate district in India with an av. literacy rate of 36.10(As per 2011 Census).

44. Which district in India has the negative population growth rate ?

Ans. Longleng district of Nagaland has negative population growth rate of around -58.39(As per 2011 Census).

45. Which district has most number of villages in India ?

Ans. West Midnapore district in West Bengal has highest number of Villages.

46. Which district has the lowest sex ratio in India ?

Ans. Jhajjar district has the lowest sex ratio in India of the 0-6 group, with just 782 girls to 1,000 boys.

47. Which district has the highest sex ratio in India ?

Ans. Mahe in Puducherry has the highest sex ratio in India of about 1184.

48. Which district is having highest population growth rate in India ?

Ans. Kohima in Nagaland has highest growth rate of about 267,988(As per 2011 Census).

49. Which district is having lowest population growth rate in India ?

Ans. Longleng in Nagaland has the lowest growth rate in India of about 50,484.(As per 2011 Census).

50. Which district is having least population density in India ?

Ans. Dibang Valley in Arunachal Pradesh is having least population density of around 1 person per sq.km(As per 2011 census).

 

Recommendations:-

Census Facts 2011

500+ Important Interview Geography Questions asked by UPSC Panel Part – 1

Important Questions on Article 32 of Indian Constitutions and Its Similarity with Article 226

30 Useful Questions on 73rd and 74th Amendment of Indian Constitution

Best March Current Events 2019 Q&A

 

Leave a Reply