50 Important Questions on Islands, Straits and Gulfs (UPSC PSC SSC)

In this session, I will take you through 50 Important Questions on Islands, Straits and Gulf. You will often see a few questions from Islands, Straits and Gulfs of the World every year in UPSC Prelims, PSC and in other government examinations. Hence it is very important for the UPSC/PSC/SSC Aspirants to have in-depth knowledge about the questions that can be asked from this topic. I have covered all such questions here which will be enough for someone to cover this topic.

Islands, Straits and Gulfs

Important Questions on Islands, Straits and Gulfs

Also Read: 33 Important Questions on Religion in India (UPSC IAS IPS IFS SSC)

1. Where is Bass Strait ?

Ans. It is Located between Tasmania and Australia.

2. Where is Gulf of Bothnia located ?

Ans. Finland

3. Which are the two independent Island nations in Mediterranean ?

Ans. Cyprus and Malta

4. Which Strait joins Japan Sea to the Okhotsk Sea ?

Ans. Tatar Strait

5. Which Strait Connects Japan Sea with the Pacific Ocean ?

Ans. Tsungaru Strait

Also Read: 22 Important Questions on Geography of Uttar Pradesh(UP) for All Competitive Exams

6. Which Strait Connects Java Sea to the Celebeze Sea ?

Ans. Makkassar Strait

7. Which Strait Connects Gulf of Hudson to the Atlantic Ocean ?

Ans. Hudson Strait

8. Which Strait Connects Irish Sea to the Atlantic Ocean ?

Ans. North Channel

9. Which Strait Connects Red Sea to Gulf of Aden ?

Ans. Bab-EL-Mandeb

10. Which Strait connects Java Sea to the Indian Ocean ?

Ans. Sunda Strait and Lombok Strait

Also Read: Super Cyclone Amphan | What is Super Cyclone | Second Biggest Cyclone After 1999

11. Which Strait Connects the Persian Gulf to Gulf of Oman ?

Ans. Strait of Hormuz

12. Which Strait Connects the Gulf of Mexico to Atlantic Ocean ?

Ans. Florida Strait

13. Which Strait is the nearest to the International Date Line ?

Ans. Bering Strait

14. Which Strait Connects Africa to Europe ?

Ans. Strait of Gibraltar

15. Which Strait Connects Corsica Island of France to Sardinia Islands of Italy ?

Ans. Bonifacio Strait

Also Read: Famous National Parks in India | 52 Best Questions and Answers for All Exams

16. Which Strait Connects Black Sea to Sea of Marmara ?

Ans. Bosphorus Strait

17. Which Strait Connects Sea of Marmara to Aegean Sea in Mediterranean ?

Ans. Dardanelles Strait

18. Which Strait Connects India to Sri Lanka ?

Ans. Palk Strait

19. Which Strait Connects the Baffin Bay to Labrador Sea ?

Ans. Davis Strait

20. Which Strait Separates out Great Britain from Continental Europe ?

Ans. Strait of Dover

Also Read: 500+ Important Interview Geography Questions Asked By UPSC Panel Part – 1

21. Which Strait Connects Pacific Ocean to Atlantic Ocean ?

Ans. Strait of Magellan

22. Which Strait Connects Tasman Sea to South Pacific Ocean ?

Ans. Cook’s Strait

23. Which Strait Connects Adriatic Sea to Ionian Sea ?

Ans. Otranto Strait

24. Which Strait Connects Gulf of Mexico to Caribbean Sea ?

Ans. Yucatan Strait

25. Which Strait Connects Island of Sicily to Mainland Italy ?

Ans. Messina Strait

Also Read: 50 Best Questions on Rivers of India

26. Which Strait Connects South China Sea to East China Sea ?

Ans. Formosa Strait

27. Which Strait Connects South Island and Steward Island of New Zealand ?

Ans. Fovex Strait

28. Which Strait Connects North Atlantic Ocean to the Arctic Ocean ?

Ans. Denmark Strait

29. Which Strait Connects Arafura Sea to the Gulf of Papua ?

Ans. Taurus Strait

30. Which Strait Connects Black Sea to the Sea of Azov ?

Ans. Kerch Strait

31. Which Islands separates out Lombok and Sumbawa Islands of Indonesia ?

Ans. Alas Strait

32. Which Strait Connects Ellesmere Islands to the Greenland ?

Ans. Nares Strait

33. Which Strait Connects South China Sea to the Java Sea ?

Ans. Karimata Strait

34. Which Straits Connect Singapore to the Malaysia ?

Ans. Straits of Johor

35. Which Strait Connects Baltic Sea to the North Sea ?

Ans. Danish Straits

36. Which Strait Connects the Indian Ocean to the Bali Sea ?

Ans. Bali Strait

37. Where is the Gulf of Tonkin located ?

Ans. It is located at the East of North Vietnam in Pacific Ocean.

38. How many gulfs are there in the world ?

Ans. There are about 66 Gulfs in the World.

39. Where is the Gulf of Riga located ?

Ans. In the Baltic Sea

40. Which is the Most Populous Island in West Indies ?

Ans. Hispaniola

41. Which is the largest Island in the Caspian Sea ?

Ans. Ogurja Ada

42. Which is the largest Island in the Black Sea ?

Ans. Saint Ivan

43. Which is the largest Island in the Pacific Ocean ?

Ans. New Guinea

44. Which is the largest Island in the Atlantic Ocean ?

Ans. Greenland

45. Which is the largest Island in the Indian Ocean ?

Ans. Madagascar

46. Which is the Smallest Island in the Atlantic Ocean ?

Ans. Bishop Rock

47. Which is the Smallest Island in the Pacific Ocean ?

Ans. Republic of Nauru

48. Which is the Smallest Island is the Antarctica ?

Ans. Christiania Islands

49. Which is the Smallest Island in the Indian Ocean ?

Ans. Maldives

50. Which is the largest Island in Antarctica ?

Ans. Alexander Island

 

 

I hope you liked this article on Islands, Straits and Gulfs. Please let me know your feedback on Comment Box.

 

For Linux/Cloud/MySQL Tutorials, check below posts:-

5 Best Methods to Extract .gz File in Linux Using gunzip, gzip and tar tool

20 Useful Linux History Command Examples | Bash Command History

Introduction to Openstack and Best Benefits of Its Components(v16.0)

How to Install and Configure FTP Server(vsftpd) in Linux (RedHat/CentOS 7/8) Using 8 Easy Steps

11 Useful LVM(lvcreate, pvcreate and vgcreate) command examples on Linux

9 Most Popular Azure Powershell Examples

For Beginners: Create Virtual Machine in Azure with Just 7 Easy Steps

Leave a Reply