55 Important Questions on Committees and Commissions in India

In this article, I will take you through 55 Questions on Important Committees and Commissions in India. In past few decades, there are lots of committees and commissions formed in India to examine and analyze problems and issues in various Sectors. These committees and commissions can either be formed by the Government or by the Supreme Court of India to study the matter in detail and provide recommendations. Almost every year you will see atleast one question in UPSC and various state examinations from this topic hence you should have the Knowledge of all important committees and commissions that formed in India.

Committees and Commissions in India

Important Committees and Commissions in India

Also Read: Important Questions on Ancient Vedic Civilization (1500 BC – 600 BC)

1. Which Commission was formed to investigate the National Emergency of 1975 ?

Ans. Shah Commission in 1977

2. Which Committee recommended the practice of Panchayati Raj ?

Ans. Ashok Mehta Committee in 1977

3. Which Committee recommended the enactment of Competition Act ?

Ans,. Raghavan Committee in 2000

4. Which Committee recommended the merger of Railway Budget with the Union Budget ?

Ans. Bibek Debroy Committee (Niti Aayog)

5. Based on which Committee recommendation railway budget was separated from the General Budget ?

Ans. Acworth Committee in 1924.

Also Read: 42 Important Questions on Buddhism and Jainism (UPSC IAS IFS IPS SSC )

6. Which of the Important Committees were formed for the Electoral Reforms in India ?

Ans. Some of the Important Committees are:-

  • Jaya Prakash Narayan Committee in 1974
  • Dinesh Goswami Committee in 1990
  • Jeevan Reddy Committee
  • Tarkunde/J.P Committee in 1975
  • Indrajit Gupta Committee in 1998

7. Which Committee recommended the establishment of NABARD ?

Ans. B. Sivaramman Committee

8. Which Committee recommended the setup of Regional Rural Banks ?

Ans. Narsimhan Committee

9. Which Committee was setup to evaluate the Public-Private Partnership(PPP) model in India ?

Ans. Kelkar Committee in 2015

10. Which Committee was formed to create a New Educational Policy in India ?

Ans. Kasturirangan Committee in 2019

Also Read: 20 Popular Questions on Rajasthan Government Schemes(UPSC IAS IPS IFS SSC PSC)

11. Which Commission was formed to recommend the steps to conserve and protect the Western Ghats ?

Ans. Gadgil Commission and Kasturirangan Committee

12. Which Committee recommended the Pension Scheme for Unorganized Sector ?

Ans. Dave Committee in 2000

13. Which Committee recommendation led to the establishment of CBI ?

Ans. K. Santhanam Committee

14. Which Commission was appointed to inquire into all the excesses committed during the National Emergency in India ?

Ans. Shah Commission in 1977

15. Which Committee Report led to the development of Handlooms in India ?

Ans. Meera Seth Committee in 1997

Also Read: 30 Important Questions on Law Commission Reports (For UPSC/PSC Exams)

16. Which Committee recommended the formation of National Handloom Loan Federation with the Cost of Rs 500 Crore in 1977 ?

Ans. Meera Seth Committee

17. Which Committee was formed to address the formulation of Food Policy in India ?

Ans. Abhijit Sen Committee in 2002

18. Which Committee was formed to recommend the Policies regarding Army Pay Scales ?

Ans. Ajit Kumar Committee

19. Which Committee was formed to recommend changes in Ship Act 1908 and Ship Trust Act 1963 ?

Ans. C. Babu Rajiv Committee

20. Which Committee was formed to recommend policies on Motor Vehicle Tax ?

Ans. Bhurelal Committee

Also Read: 33 Important Questions on History of Coins and Current Notes(UPSC IAS IPS IFS SSC)

21. Which Committee was formed to recommend policies regarding Small Scale Industries ?

Ans. Abid Hussain Committee

22. Which Committee was formed to restructure the IDBI ?

Ans. Athreya Committee

23. Which Committee was formed to simplify the transfer rules in Security Market ?

Ans. Dhanuka Committee

24. Which Committee was formed to improve Customer Service at Primary/Urban Cooperative Banks ?

Ans. Goiporia Committee

25. Which Committee was created to formulate the policy on Disinvestment ?

Ans. G.V Ramakrishna Committee

Also Read: 30 Important Questions on Western Modern Thinkers and Philosophy – Socrates, Plato, Aristotle

26. Which Committee recommended that the Panchayati Raj should be constitutionally recognized, protected and preserved by the inclusion of a new chapter in the Constitution ?

Ans. L.M Singhvi Committee in 1986

27. Which Committee recommended the revival of Panchayati Raj Institutions and highlighted the need to transfer powers to local democratic bodies ?

Ans. G.V.K Rao Committee in 1985

28. Which Committee studied the problem of Criminalisation of Politics and of the nexus among criminals, politicians and bureaucrats in India ?

Ans. N.N Vohra Committee in 1993

29. Which Committee was created to analyze and formulate the Policy regarding Fertilizers ?

Ans. Hanumant Rao Committee

30. Which Committee was created to study and reform the Venture Capital ?

Ans. Chandra Shekhar Committee

Also Read: Important Questions from 16 Mahajanapadas(History, Location and Capitals) For UPSC Prelims 

31. Which Committee was created to analyze the working of the Cash Credit System ?

Ans. Chore Committee

32. Which Commission was created to facilitate the 7th Pay Commission ?

Ans. Justice A.K Mathur Commission

33. Which Committee was created to suggest reforms in Small Savings ?

Ans. R.V Gupta Committee

34. Which Committee was created to restructure the weak public sector banks ?

Ans. S.P Talwar Committee

35. Which Commission was created to establish University Grants Commission ?

Ans. Radha Krishnan Commission in 1948

Also Read: 50 Important Indian Laws and Rules that Every UPSC/PSC Aspirants Should Know

36. Which Commission was created to study the problems faced by the Farmers ?

Ans. Swaminathan Commission in 2004

37. Which Committee was created to analyze the functioning of Indian Monetary System ?

Ans. Sukhamoy Chakravarty Committee

38. Which Committee was created to assess the fund requirement in the Power Sector ?

Ans. Udesh Kohli Committee

39. Which Committee was created to study the income tax rebates ?

Ans. Y.B Reddy Committee in 2001

40. Which Committee was created to suggest reforms in NBFC Sector ?

Ans. Vasudev Committee

Also Read: 50 Important Questions on Islands, Straits and Gulfs (UPSC PSC SSC)

41. Which Commission was setup to improve cattle condition in India ?

Ans. National Commission on Cattle in 2002

42. Which Commission was setup to review and assess the existing forest policy ?

Ans. National Forest Commission in 2003

43. Which Commission probed the Babri Masjid Demolition in 1992 ?

Ans. Liberhan Commission

44. Which Commission probed the assassination of Indira Gandhi in 1984 ?

Ans. Thakkar Commission

45. Which Commission investigated the cause of 1992 Bombay Riots in 2002 ?

Ans. Srikrishna Commission

Also Read: 20 Best Questions on Telangana Government Schemes for All Competitive Exams

46. Which Commission re-investigated the death of Subhash Chandra Bose in 1970 ?

Ans. Khosla Commission

47. Which Commission inquired the 2002 Godhra Incident and the communal riots ?

Ans.  Nanavati-Shah Commission

48. Which Commission examined the Centre State Relations in 2007 ?

Ans. M.M Punchhi Commission

49. Which Commission was setup to maximize the benefits from Common River Systems between India and Bangladesh ?

Ans. India-Bangladesh Joint River Commission

50. Which Committee was setup to look into the Revenue Shortfall faced by the states ?

Ans. Sushil Modi Committee

Also Read: 21 Important Questions on Chattisgarh Government Schemes for All Exams

51. Which Committee recommended the selling of OIL and ONGC fields to Private companies ?

Ans. Rajiv Kumar Committee

52. Which Committee was setup to recommend names for Lokpal ?

Ans. Justice Ranjana Desai Committee

53. Which Committee was setup to recommend steps for the Telecom Sector Revival ?

Ans. Aruna Sundarajan Committee

54. Which Committee was setup to study the convergence of Various Portfolio Investment Regimes ?

Ans. K.M Chandrasekhar Committee

55. Which Committee was setup by RBI in 1992 to identify several types of Irregularities in Securities Transactions which were used to siphon off funds  out of the banking system ?

Ans. Jankiraman Committee

 

 

 

 

 

For Linux Tutorials, Check below Posts:-

How to Install Let’s Encrypt(Certbot) on RHEL/CentOS 8 Using 10 Easy Steps

33 Practical Examples of ulimit command in Linux/Unix for Professionals

8 Easy Ways to check Ubuntu Version using Bash Command Line

5 Easy Steps to Install Openssh-Server on Ubuntu 20.04 to Enable SSH 

15 Practical Bash For Loop Examples in Linux/Unix for Professionals

How to Install Rust Programming Language in Linux Using 6 Best Steps

How to Limit CPU Limit of a Process Using CPULimit in Linux (RHEL/CentOS 7/8)

6 Popular Methods to List All Running Services Under Systemd in Linux

Unix/Linux Find Files and Directories Owned By a Particular User(5 Useful Examples)

Leave a Reply